Marcați
Moldovenii nu au acces la justiție
Moldovenilor le este îngrădit accesul la justiție, iar asta duce la cele mai frecvente și mai grave încălcări ale drepturilor omului. Constatarea îi aparține avocatului poporului și a fost făcută în cadrul audierilor publice privind respectarea drepturilor omului în 2015, organizate de comisia parlamentară de profil.

Oficiul Avocatului Poporului a recepționat, anul trecut, 259 de petiții, în care au fost invocate încălcări de drepturi, în special, dreptul la justiție. Autorii plângerilor au reclamat comportamentul indecent al judecătorilor, tergiversarea examinării cauzelor, precum și neexecutarea hotărârilor judecătorești.

"Eu consider că acest flagel are loc din motivul corupției. Corupția trebuie dezrădăcinată definitiv și, doar atunci, omul va ști că se adresează liber în instanță și își va găsi dreptatea", a menționat Mihail Cotorobai, avicatul Poporului.
Oficiul Avocatului Poporului a elaborat un set de recomandări către Ministerul Justiției, pentru îmbunătățirea practicilor în instanțele de judecată.

"În ceea ce privește recomandările care sunt formulate în acest raport și sunt adresate Ministerului Justiției, vreau să vă zic că noi am luat act de recomandările în cauză", susține vicemnistrul Justiției, Eduard Serbenco.

La rândul său, președintele Comisiei Parlamentare pentru Drepturile Omului, Vladimir Țurcan, și-a exprimat îngrijorarea față de prevederile din proiectul de lege privind reorganizarea sistemului judecătoresc. În opinia deputatului, această reformă va îngrădi și mai mult dreptul la justiție.

"În viziunea mea, dar și a mai multor deputați, proiectul de lege care este actualmente în agenda parlamentului referitor la reformarea structurilor instanțelor de judecată, care prevede comasarea mai multor instanțe în una singură. Acesta este un exemplu clasic când cetățeanul va fi îndepărtat de la organul care înfăptuiește justiția", a declarat Vladimir Țurcan.

Conform celui mai recent Barometru al Opinie Publice, în anul 2015, doar 12 la sută din populația țării a declarat că are încredere în justiție. Actul de justiție nu este perceput de cetățeni ca fiind unul eficient și calitativ, fapt recunoscut și de ministrul Justiției.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).