Marcați
Secretarul general al ONU face un apel pentru Siria la membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut miercuri membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate să evite scăparea de sub control a situaţiei din Siria, informează AFP.

"I-am contactat pe ambasadorii celor cinci membri permanenţi (Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit) pentru a-mi reafirma puternica îngrijorare faţă de impasul actual şi pentru a sublinia necesitatea de a evita o situaţie care scapă de sub control", a arătat Guterres într-un comunicat, în contextul unei ameninţări cu o acţiune occidentală în Siria.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat miercuri Rusia că rachetele americane vor lovi Siria, după un presupus atac chimic al regimului de la Damasc împotriva rebelilor din enclava Ghouta de est de lângă capitala siriană. Luni, Trump a convenit cu omologul său francez, Emmanuel Macron, asupra necesităţii unui răspuns comun puternic la atacul de sâmbăta trecută. Cotidianul britanic Daily Telegraph a afirmat miercuri că submarinele Regatului Unit au primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea unor rachete asupra acestei ţări. Premierul Theresa May a convocat pentru joi o şedinţă extraordinară a cabinetului de la Londra, pentru a-i informa pe miniştri despre evoluţia situaţiei. Potrivit BBC, preluat de Reuters, May nu intenţionează să ceară acordul parlamentului pentru o intervenţie în Siria.

Rusia şi Siria neagă că în Ghouta s-a folosit un gaz toxic împotriva rebelilor. O consilieră a preşedintelui sirian Bashar al-Assad a declarat miercuri unei televiziuni libaneze că guvernul de la Damasc se consultă cu aliaţii săi - Rusia, Iranul şi miliţiile Hezbollah din Liban - pentru a contracara intenţiile Washingtonului. În aceeaşi zi, organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a relatat că forţele aeriene ale Siriei au fost mutate de la mai multe baze şi că mai multe aeroporturi militare au fost evacuate. Informaţiile, fără detalii, au fost confirmate pentru Reuters de oficiali americani.

AGERPRES4
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).