Marcați
Mai multe acțiuni dedicate Zilei Victoriei vor fi organizate în acest an sub patronajul președintelui țării
Anunțul a fost făcut de Igor Dodon după ședința de lucru pe care a organizat-o împreună cu membrii Comitetului Național ”Victoria”. Participanții la întrunire au discutat despre planul de acțiuni, elaborat în contextul aniversării a 73 de ani de la victoria asupra fascismului.

Pregătirile pentru sărbătorirea Zilei Victoriei sunt în toi. Printre cele mai importante acțiuni este restaurarea monumentelor în memoria ostașilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei atât la Chișinău, cât și în întrega țară. Sub patronajul președintelui Igor Dodon vor avea loc și alte acțiuni, a anunțat președintele Comitetului Național ”Victoria”, Alexei Petrovici.

”Prin decizia președintelui țării, va fi implementat proiectul ”Drumurile Victoriei”. Este un proiect educațional, care prevede informarea elevilor despre locurile de lupte glorioase din țara noastră. Este vorba despre excursii cu autocarul, în cadrul cărora copiii vor putea face cunoștință cu istoria țării noastre, să cunoască despre evenimentele care au avut loc în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În mod tradițional, va avea loc și ceremonia de înhumare a osemintelor ostașilor căzuți în luptele pentru eliberarea Moldovei de fascism, la cimitirul militar de la Complexul Memorial de la Șerpeni. Capul de pod Șerpeni”, a declarat Alexei Petrovici.

Evenimentele dedicate celei de-a 73-a aniversări de la marea victorie asupra fascismului vor culmina cu un concert, care va fi organizat în zilele de 8 și 9 mai în Piața Marii Adunări Naționale. Pe scenă vor evolua artiști din țară și din străinătate. Președintele Igor Dodon i-a invitat pe cetățeni să participe activ la aceste manifestații.

”Vor fi focuri de artificii, pe data de 9 mai, seara. Ne propunem ca, pe data de 9 mai, dimineața, în Chișinău să aibă loc Marșul Învingătorilor, un marș care are loc tradițional pe data de 9 mai și la care participă zeci de mii de concetățeni de-ai noștri, nu doar din Chișinău, dar din toată republica. Cu această ocazie, vreau să îi invit pe toți cetățenii Republicii Moldova la acest eveniment important. Eu voi fi în coloană, voi fi împreună cu toți la acest eveniment și sper foarte mult că cetățenii Republicii Moldova, la fel ca și în anii precedenți, vor participa destul de active”, a menționat Igor Dodon.

Șeful statului a mai spus că poporul moldovenesc trebuie să păstreze vie amintirea despre eroii care și-au dat viața în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

” Poporul care nu-și cunoaște și nu-și respectă trecutul, nu are viitor. Nu am spus-o eu, au spus-o clasicii, mulți ani în urmă. Noi suntem parte a marii victorii în Marele Război pentru Apărarea Patriei, noi suntem învingători în acel război. Mai multe sute de mii de moldoveni au participat în acel război, zeci de mii au rămas pe câmpul de luptă. De aceea, în fiecare an, tradițional, în Republica Moldova, la Chișinău și nu doar la Chișinău, în toate orașele au loc mai multe evenimente consacrate marii victorii”, susține șeful statului.

Din Moldova au plecat pe front 256 de mii 800 de oameni, dintre care, în anii 1944-1945, au murit 40 de mii 592 de oameni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).