Marcați
Zeci de mii de persoane protestează în Slovacia, cerând demisia şefului Poliţiei
Zeci de mii de persoane au protestat joi în Slovacia, cerând demisia şefului poliţiei, pe fondul asasinării jurnalistului Jan Kuciak, care investiga activităţile unui grup infracţional de origine italiană, relatează site-ul postului France 24.

În jur de 30.000 de persoane au participat la manifestaţiile din capitala Bratislava, a relata presa locală. Protestarii au strigat sloganuri precum "Gaspar, demisionează!", făcând referire la şeful poliţiei, Tibor Gaspar.

Ministrul slovac de Interne, Tomas Drucker, a declarat că ia în considerare demisia lui Gaspar.

Preşedintele Andrej Kiska a declarat pentru reporteri că se aşteaptă ca şeful poliţiei să fie demis în următoarele zile, adăugând că înlocuirea acestuia reprezintă un pas cheie în "recâştigarea încrederii populaţiei".

Jurnalistul Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi prietena lui au fost împuşcaţi mortal pe 25 februarie. Jan Kuciak lucra la publicaţia Aktuality.sk şi în cadrul Centrului ceh pentru Jurnalism de Investigaţii, relatând despre modul în care grupul infracţional italian 'Ndrangheta s-a stabilit în Slovacia şi comite fraude cu fonduri europene împreună cu lideri politici de la Bratislava.

Uciderea celor doi a provocat noi îngrijorări privind libertatea presei şi nivelul de corupţie, ceea ce a dus la izbucnirea unui val de proteste în urma cărora premierul Robert Fico a fost obligat să demisioneze.


Manifestanţii care au protestat la sfârşitul lunii martie au cerut organizarea unor alegeri anticipate, susţinând că schimbările făcute în guvern nu sunt suficiente.

Autorităţile sunt de părere că cel mai probabil asasinarea lui Kuciak are legătură cu ultimul său articol.

Un procuror care a vorbit în condiţii de anonimitate a declarat în luna martie că dubla crimă "sugerează un contract de ucidere".

MEDIAFAX
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).