Marcați
Primul autobuz electric, va circula, în curând, pe străzile Chișinăului
Acesta va ajunge în țara noastră din Belarus. Anunțul a fost făcut de către candidatul PSRM pentru funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban se află într-o vizită la Minsk și a vizitat uzina ”Belkomunmaș”. El a discutat cu administrația întreprinderii despre posibilitatea certificării unei stații de asamblare a autobuzelor la Chișinău.

Ion Ceban a anunțat că a rămas impresionat de capacitatea uzinei ”Belkomunmaș”. Candidatul PSRM a precizat că această uzină are comenzi de unități de transport, inclusiv troleibuze, tramvaie și autobuze electrice, din multe țări.

”Am vizitat ”Belkomunmaș”. M-a impresionat. Nu doar pentru că toată producția este belarusă, ci și pentru că, cel puțin, 90 la sută din componentele electrice sunt belaruse. Au promis că unul dintre autobuzele electrice va fi adus la Chișinău, pentru un test drive. Pe lângă eficiența lui economică și ecologică, acest gen de transport este echipat cu tehnologii moderne, inclusiv USB, GPS, acces la internet și sistem electronic de plată. Este o unitate confortabilă de transport pentru oraș și pentru a face legătura cu suburbiile. Astăzi, la Chișinău este deja certificată asamblarea troleibuzelor, adică pot fi vândute în străinătate ca produs propriu. Noi insistăm să se întâmple așa și cu autobuzele. Amintesc de faptul că tocmai fracțiunea noastră a propus procurarea a 50 de autobuze noi pentru Chișinău și asamblarea lor în Capitală. Asta înseamnă locuri de muncă noi, posibilitatea de a face o stație de deservire pentru toată Europa de Sud-Est, inclusiv secții științifice și educaționale pentru pregătirea specialiștilor în acest domeniu. Vom face asta numaidecât!”, a precizat Ion Ceban.

De asemenea, el a vizitat și o serie de școli din municipiul Minsk, despre care a spus că sunt dotate de către stat cu echipamentul necesar și amenajate la cel mai înalt nivel.

”Am vizitat școlile din Minsk. De exemplu, una dintre ele are o capacitate de 1.052 de elevi, dar primește 1.300 de copii. Este foarte important! Are peste 29 de secții sportive, peste 20 de secții de creație, bazine pentru cei mici și pentru cei mari, săli de antrenament și săli sportive de diferite tipuri. Săli de cultură, cu infrastructură complexă pentru artă, teatru, muzică și altele. Bibliotecile sunt dotate cu calculatoare, echipament audio și video, dar și cu toate cărțile necesare. Peste tot doar imagini patriotice, versuri, proză și sculpturi. Există o agendă electronică, accesul la școală se face doar prin intermediul fișei electronice a elevului, iar părinții primesc toată informația despre copil prin sms și prin poșta electronică. Există rampe și ascensoare pentru copiii cu dizabilități și programe speciale pentru pedagogii tineri. Totul este asigurat de către stat! Am discutat mult cu directorii acestor școli. Nu aș fi făcut aceste precizări, dacă toate acestea nu s-ar fi regăsit în programul nostru. Avem în program ca școlile moldovenești să arate la fel. Dacă educația nu este o prioritate în țară, țara nu are viitor. Nu este competitivă. Cred cu tărie în asta”, a menționat Ion Ceban.

Amintim că, în cadrul vizitei la Minsk, Ion Ceban a avut o întrevedere cu primarul acestei metropole, Andrei Șoreț. În urma acesteia, administrația locală a anunțat că este gata să-i ofere Chișinăului sprijin consistent în atragerea investițiilor. Cei doi au discutat despre planul de colaborare între municipii pentru următorii doi ani, deoarece acordul existent nu este pe deplin funcțional. Ceban a vizitat mai multe întreprinderi și instituții sociale de la Minsk și a convenit cu edilul acestei metropole asupra intensificării cooperării în mai multe domenii de activitate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).