Marcați
Reuniunea OIAC: Vladimir Putin se aşteaptă la un "punct final" în cazul Skripal
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat marţi speranţa că reuniunea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), prevăzută miercuri, va putea pune "un punct final" anchetei asupra otrăvirii unui fost spion rus în Marea Britanie, pentru care Londra acuză Moscova, relatează AFP.

"Stârneşte uimire viteza cu care a fost lansată campania antirusă" după otrăvire, a declarat Vladimir Putin în cursul unei vizite la Ankara. "Mâine (miercuri), convocăm o reuniune a OIAC pentru a studia această situaţie cât mai detaliat posibil (...) Sper că aceasta va permite să să pună un punct final", a adăugat el.

"Potrivit experţilor internaţionali, asemenea substanţe neuroparalitice pot fi fabricate în peste 20 de ţări ale lumii", a subliniat liderul rus.

"Suntem interesaţi de o anchetă completă şi ca Rusia să fie autorizată să participe la această anchetă", a insistat el.

Fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi în stare de inconştienţă, la 4 martie, pe o bancă din oraşul Salisbury, autorităţile britanice afirmând că ei sunt victimele unei otrăviri cu un agent neurotoxic de fabricaţie rusească, potrivit Londrei. Aceste acuzaţii au fost respinse cu vehemenţă de Moscova.

Din cauza acestei otrăviri, Marea Britanie şi aliaţii săi, în special din Uniunea Europeană şi NATO, au anunţat peste 150 de expulzări ale unor diplomaţi ruşi de pe teritoriile lor.

Statele Unite se află în fruntea acestei mişcări, Donald Trump validând după apelul de la 20 martie expulzarea a 60 de "spioni" ruşi, cea mai importantă expulzare de diplomaţi ruşi aflaţi la post în Statele Unite.

Rusia, care a negat orice responsabilitate în această otrăvire şi a denunţat "o provocare" şi o "campanie antirusă", a ripostat prin măsuri identice faţă de un număr echivalent de diplomaţi ai statelor respective.

Cu toate că este membră a NATO, Turcia s-a ţinut deoparte de aceste expulzări coordonate, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, declarând că refuză să acţioneze împotriva Rusiei "pe baza unei acuzaţii".

AGERPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).