Marcați
Igor Dodon: Problema demografică este problema numărul unu pentru Moldova
Situația demografică în RM este foarte îngrijorătoare, iar salvarea propriului nostru popor de la declin urmează să devină o preocupare și prioritate maximă pentru clasa politică, dar și pentru mediul academic și societatea civilă. Declarația a fost făcută de Președintele Igor Dodon, în cadrul conferinței „Provocările demografice din Republica Moldova: cauze, efecte și modalități de soluționare bazate pe experiența internațională”, organizată la inițiativa șefului statului, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială, și Academia de Științe a Moldovei.

„Consider că, problema demografică este problema numărul I pentru țara noastră. Indiferent cine va fi la guvernare în următorii ani se va ciocni de aceeași problemă – depopularea acestei țări. Noi devenim un teritoriu fără populație și asta trebuie să o înțelegem cu toții indiferent de culoarea politică și de viziunile ideologice. Toate celelalte probleme pot fi rezolvate și pot fi recuperate în câțiva ani sau decenii de muncă și efort, dar cum să restabilim componența unui popor care e distrus?! Consider că, trebuie să ne mobilizăm eforturile pentru a face față provocării demografice. Salvarea poporului Moldovei trebuie să fie misiunea fundamentală a oricărei guvernări de la Chișinău, dar și preocuparea mediului academic și a societății civile care să le amintească mereu guvernaților de pericolul, soluțiile demografice ale țării. Toate acțiunile noastre socio-economice, educaționale, politice, geopolitice trebuie să aibă la bază strategia demografică a populației și diminuarea substanțială a emigrației. Dacă nu vom păstra integritatea poporului, proiectul nostru statal va deveni inutil pe termen lung”, a declarat Igor Dodon.

În opinia lui Igor Dodon, salvarea poporului Moldovei trebuie să fie misiunea fundamentală a oricărei guvernări de la Chișinău, dar și preocuparea mediului academic și a societății civile, care să le amintească mereu guvernanților de pericolul disoluției demografice a țării.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).