Marcați
Republica Moldova continuă să se înglodeze în datorii
O arată datele Băncii Naționale privind balanța de plăți a țării noastre în anul 2017. Potrivit acestora, deficitul contului curent a crescut cu peste 220 de procente și, raportat la produsul intern brut, a atins nivelul critic de 7,5 la sută. Deputatul socialist, economistul Vladimir golovatiuc, a calificat această situație drept rezultat al incompetenței și iresponsabilității guvernării.

Potrivit lui Vladimir Golovatiuc, deficitul enorm al contului curent al țării arată că banii pe care îi transferă moldovenii de peste hotare nu mai acoperă diferența dintre capacitatea de plată din resursele interne.

”Acest deficit trebuie să fie acoperit cu ceva. El poate fi acoperit din investiții, poate fi acoperit din împrumuturi externe. La noi, deficitul contului curent a crescut, în 2017, de mai bine de două ori sau cu 220 la sută. Asta înseamnă că, nouă, Moldovei, nu-i mai ajung banii pe care îi transferă migranții de muncă, nu mai ajung banii pe care îi primim sub formă de ajutor nerambursabil, adică așa-zisele granturi”, a menționat deputatul PSRM; Vladimir Golovatiuc.

Vladimir Golovatiuc a subliniat că, în ultimii ani, țara noastră a obținut împrumuturi demiliarde de dolari, însă eficiența acestor credite este insesizabilă.

”În toată perioada de guvernare proeuropeană, adică din 2009, țara a primit peste nouă miliarde de dolari! Nouă miliarde 100 de milioane de dolari, dintre care peste cinci miliarde a primit doar Guvernul. Unde au mers aceste injecții de miliarde? Am recuperat noi decalajul tehnologic? A crescut la noi ponderea prelucrării industriale? S-a redus nivelul sărăciei? S-a micșorat mortalitatea infantilă? Răspunsul este unul - nu! Atunci, unde merg acești bani?”, a menționat deputatul PSRM.

În context, Vladimir Golovatiuc a menționat reducerea constantă a părții nerambursabile pentru împrumuturile contractate de Guvern. Dacă, în 2009, pentru un dolar împrumutat Moldova primea peste cinci dolari nerambursabili, în 2014 acest raport s-a redus până la un doi dolari, iar în 2018, pentru fiecare dolar obținut cu împrumut, componenta nerambursabilă s-a redus până la 40 de cenți. În aceste condiții, subliniază economistul Vladimir Golovatiuc, Republica Moldova riscă să ajungă în situația Greciei, când va trebui să introducă o politică economică austeră, care presupune tăierea masivă a cheltuielilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).