Marcați
Pierderi de miliarde de lei, din cauza înstrăinării ilegale a terenurilor şi patrimoniului public în Capitală
Municipiul Chișinău a suportat pierderi de șase miliarde de lei, în ultimii ani, din cauza înstrăinării ilegale a terenurilor şi patrimoniului public. Anunțul a fost făcut de candidatul PSRM pentru funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban. Această sumă enormă a fost calculată în baza mai multor rapoarte ale Curții de Conturi, dar și ale diferitor organizații și asociații de experți. Ceban este convins că fărădelegile pot fi oprite doar prin organizarea licitațiilor.

Ion Ceban a făcut referire la cel mai recent raport al Centrului Național Anticorupție și Asociația ”Expert-Grup”, care arată că, din cauza privatizărilor netransparente și subestimării valorii bunurilor, municipiul Chișinău ratează anual 700 de milioane de lei. Terenurile care au fost acaparate abuziv au ajuns pe mâini străine cu acordul sau cu implicarea funcționarilor de la Primărie, susține Ion Ceban.

”Haos, incompetenţă, abuzuri. Anume aceste trei cuvinte au stat la baza tuturor acţiunilor şi inacţiunilor conducerii Primăriei şi care în rezultat ne-au adus în faţa unui adevăr trist – Capitala Republicii Moldova are o economie la pământ, iar gestionarea patrimoniului public este sub orice critică.”, a declarat candidatul PSRM pentru funcția de primar al Capitalei.

Pentru a pune capăt hoţiilor de proporţii, PSRM a propus ca toate tranzacţiile funciare să aibă loc doar în cadrul licitaţiilor. În acest sens, funcționarii urmau să facă o inventariere a proprietăților. Până acum, conducerea Primăriei nu a organizat nicio licitație de vânzare a pământului, iar un registru al bunurilor imobile nu există, a precizat Ceban.

”Absolut toate tranzacţiile în acest sens trebuie să fie pe de o parte transparente şi pe de altă parte, dacă totuşi se ajunge la înstrăinarea terenurilor municipal, să fie făcut exclusiv în bază de tender. Tot noi am fost care am cerut instituirea unul Registru accesibil al patrimoniului pasibil de deetatizare şi privatizare. Sunt şi decizii ale consiliului municipal în acest sens. Cu regret, nici până astăzi rezultate în această direcţie nu sunt înregistrate pentru că toate aceste lucruri trebuie să fie publice pe site-ul primăriei şi fiecare care este interesat trebuie să aibă acces la această informaţie”, susține Ion Ceban.

Într-o situație dezastruoasă se află și monumentele de arhitectură. În urma atitudinii neglijente față de centrul istoric al Capitalei, în ultimii 23 de ani, peste 25 la sută dintre cele 977 de imobile cu statut de monument protejat au fost demolate sau lăsate să degradeze, a mai spus candidatul PSRM.

”Ceea ce se face în acest domeniu este o crimă. Nimeni nu a dus atât de mult prejudiciu patrimoniului și monumentelor de arhitectură, așa cum s-a întâmplat în utlimii 10 ani. Mergeți pe străzile Chișinăului și vedeți că în anii în care a fost gestionată de așa-numita eurounionistă guvernare, Primăria, cea mai mare parte a monumentelor de arhitectură și istorice, pur și simplu au dispărut, iar în locul apar sedii sau case moderne de locuit. Iar cele ce au rămas sunt într-o stare absolut deplorabilă și aceasta, pentru că municipalitatea nu consideră necesar să investească în reabilitarea lor. Este de toată tristețea”, susține Ion Ceban.

Aleșii socialiști elaborează strategii de atragere a investiţiilor pentru dezvoltarea municipiului Chișinău şi suburbiilor. După implementarea acestora, haosul în domeniul construcțiilor va fi oprit, a subliniat Ion Ceban.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).