Marcați
Dodon: Referendumul din Olanda este o nouă lovitură pentru UE
Rezultatul referendumului organizat săptămâna trecută în Olanda, privind la asocierea Ucrainei la UE, reprezintă o nouă lovitură pentru unitatea spațiului european. De această părere sunt experți internaționali, dar și lideri politici din statele europene, care vorbesc despre un eșec al Europei unite. Evenimentul, care a zguduit bătrânul continent, a fost comentat și la Chișinău. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, prevestește căderea Uniunii Europene.

UE se confruntă deja cu diviziuni profunde, mai ales din cauza crizei provocate de valul de migranţi. Procentul de peste 60 la sută împotriva acordului de asociere a Ucrainei cu UE, ilustrează mai degrabă reticenţa crescândă a populaţiei faţă de instituţiile comunitare. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a comparat rezultatele plebiscitului cu un eșec al Europei.

„Aș vrea să amintesc. Adevăratul scop al organizatorilor referendumului nu este Acordul de Asociere dintre Ucraina și UE. Acesta este un atac la adresa unității Europei, la adresa promovării valorilor europene”, a declarat Poroșenko.

Totuși, Poroșenko a dat asigurări că Ucraina nu se va abate de la calea integrării europene. La rândul lor, politicienii euroscepticii din statele europene au salutat „moţiunea de neîncredere” faţă de elitele de la Bruxelles. Asta în condițiile în care, peste câteva luni, britanicii urmează să decidă, tot prin referendum, dacă rămân în blocul comunitar. Deputatul olandez Geert Wilders, liderul formaţiunii antieuropene Partidul pentru Libertate, a calificat opțiunea olandezilor drept o victorie zdrobitoare.

La Chișinău, o primă reacție la alegerea olandezilor a venit de la președintele Partidului Socialiștilor din Moldova, Igor DodonAcesta consideră că referendumul olandez este un prim semnal pentru elitele țărilor UE, care continuă extinderea uniunii fără a ține cont de opinia cetățenilor europeni. Liderul socialiștilor atrage atenția asupra nivelului fără precedent al euroscepticismului în țările europene. Asta înseamnă că viitorul Uniunii Europene este unul nesigur și cei care leagă soarta țării noastre de proiectul Europei unite sunt ori nebuni, ori trădători, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

„Acest referendum reprezintă doar primul semnal referitor la viitorul ţărilor europene, în cazul în care elitele ţărilor UE vor continua extinderea necontrolată, fără a fi luată în seamă opinia cetăţenilor proprii. Toţi experţii menţionează creşterea fără precedent a nivelului de euroscepticism în ţările din Europa. Acest lucru înseamnă că viitorul Uniunii Europene este, cel puţin, nesigur şi imprevizibil. Cei care au de gînd cu tot dinadinsul să paraziteze pe spinarea contribuabililor europeni, vor fi profund dezamăgiţi. ‘Aprovizionarea gratuită’ din Europa s-a terminat. A pune viitorul propriilor ţări în dependenţă de realizarea proiectului Europei unificate sînt capabili sau nişte oameni nebuni, sau nişte simpli trădători”, a menționat liderul PSRM, Igor Dodon.

Analiștii consideră că UE se confruntă deja cu probleme grave, mai ales din cauza crizei provocate de valul de migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia, la care se adaugă problemele financiare ale mai multor state membre, inclusiv Grecia.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).