Marcați
Declarațiile de unire cu România, în atenția Consiliului Suprem de Securitate
Președintele țării a declarat că membrii acestui for au constat că primarii și consilierii care semnează documente antistatale vor purta răspundere penală. De asemenea, Consiliul Suprem de Securitate a fost informat că, în perioada 24-27 martie, unioniștii pregătesc acțiuni de destabilizare, în contextul marcării ”Centenarului Unirii”. Șeful statului planifică să se adreseze, în următoarele zile, către Organizația Națiunilor Unite și Consiliul Europei, cu o solicitare de a da o apreciere acțiunilor de destabilizare, promovate de unele forțe din România pe teritoriul Republicii Moldova.

Unioniștii au anunțat că au colectat prin satele din țară 100 de declarații de unire cu România. Între timp, subiectul a ajuns pe agenda Consiliului Suprem de Securitate. Membrii forului i-au comunicat președintelui că situația trezeșe îngrijorare, întrucât forțele antistatale propagă ideea separării și divizării teritoriale, a anunțat Igor Dodon.

Consiliul Suprem de Securitate condamnă acțiunile întreprinse de către primarii, aleșii locali și autoritățile publice locale, de chemare la lichidarea statalității Republicii Moldova. În opinia Consiliului Suprem de Securitate, aceasta este o încălcare flagrantă a Constituției Republicii Moldova.

Membrii Consiliului susțin că este necesară introducerea în legislație a unor pedepse mai aspre pentru acțiuni antistatale, iar primarii care se dedau acțiunilor de separatism și de lichidare a statului urmează să poarte răspundere penală, a mai spus șeful statului.

”Este vorba despre declarații ale aleșilor locali aprobate în incintele primăriilor și în foarte dese cazuri este pusă ștampila primăriei, lucru care, în opinia noastră, contravine prevederilor Constituției Republicii Moldova. Instituțiile de stat care trebuie să pornească investigațiile penale spun că nu au prevedere clară și este foarte intepretabil în legislație. Noi vom modifica legea, pentru ca să fie foarte clar”, a menționat șeful statului.

Consiliul Suprem de Securitate a mai fost informat, în cadrul ședinței de astăzi, că, în contextul marcării ”Centenarului Unirii”, în data de 27 martie, unioniștii ar pune la cale acțiuni periculoase de destabilizare a situației din țară. Șefu statului le-a cerut structurilor de forță să fie vigilente și să prevină orice escaladări sau tensiuni în perioada 24-27 martie.

” Și transmitem un mesaj organelor competente: să se autosesizeze. Din informațiile prezentate, cei care se acoperă cu mesaje unioniste, vor să vină la Chișinău să facă destabilizări în perioada 24, 25, 26, 27 martie. Eu sunt categoric împotriva unor astfel de acțiuni. Noi nu vom permite destabilizarea. Dacă cineva își pune în gând să vină cu astfel de acțiuni în Republica Moldova, vor fi penalizați foarte dur. Iar cei care au aprobat astfel de declarații și continuă să o facă, vor exista prevederi penale și veți răspunde în fața legislației”, a declarat Igor Dodon.

Pentru a preveni o escaladare a situației, Igor Dodon a anunțat că intenționează să ceară, cât mai urgent, implicarea Organizației Națiunilor Unite și Consiliului Europei. Președintele consideră că aceste două organizații internaționale trebuie să dea o apreciere situației tensionate, alimentate de organizațiile unioniste, sprijinite de România.

”În aceste organizații suntem membri și Republica Moldova și România. Atunci cînd un stat vecin la nivel de organe oficiale de stat, mă refer la unele legi aprobate de Parlamentul din România, întreprinde acțiuni care prezintă riscuri pentru statalitatea Republicii Moldova, eu vreau să aflu care este poziția partenerilor noștri externi”, a declarat Dodon.

Șeful statului a îndemnat populația să dea dovadă de unitate națională în această perioadă și să nu se lase pradă provocărilor și îndemnurilor de lichidare a Republicii Moldova.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).