Marcați
”Gazprom” a reziliat contractul de livrare și tranzitare a gazului cu Ucraina
Compania rusă ”Gazprom” a reziliat contractul de furnizare a gazului cu ”Naftogaz” din Ucraina.

Anunțul respectiv a fost făcut chiar de către președintele companiei Gazprom, Aleksei Miller. Asta după ce după ce ieri, Curtea de Arbitraj de la Stockholm a decis că Gaprom trebuie să achite despăgubiri Ucrainei de 4,6 miliarde de dolari.

„Arbitrajul de la Stockholm se conduce de duble standarde și a luat o decizie asimetrică privind contractul de livrare și tranzitare a gazelor cu compania Naftogaz a Ucrainei. Decizia arbitrajului a încălcat echilibrul intereselor părților pentru contractul în cauză”, a spus Miller.

Potrivit lui Miller, compania este împotriva „soluționării problemelor economice ale Ucrainei” pe cheltuiala sa. De asemenea, președintele consiliului de administrație al Gazprom a declarat că „continuarea contractelor este nerentabilă, inutilă din punct de vedere economic”.

Președintele RM; Igor Dodon a menționat că în cazul în care tranzitul prin Ucraina va fi stopat, atunci va fi o situație excepțională pentru întreg sectorul energetic al Republicii Moldova.

Potrivit șefului statului, comisia guvernamentală pentru situații excepționale, ar trebui să se convoace în ședință şi să exploreze toate scenariile posibile pentru a pregăti soluţii operaţionale pentru a minimiza riscurile şi pierderile potenţiale.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).