Marcați
Persoanele care postează pe rețelele sociale fotografii cu acte de identitate, ar putea fi sancționate
Persoanele care publică fotografii cu actele găsite ar putea fi trase la răspundere, informează Agenția Servicii Publice.

Potrivit unui comunicat al instituției, în ultimul timp pe site-urile de socializare, sunt plasate tot mai multe anunțuri despre găsirea actelor de identitate, permiselor de conducere și altor documente ce conțin date cu caracter personal, în vederea identificării deținătorilor acestora.

Deseori aceste postări sunt însoțite de plasarea unor poze ale documentelor respective. Deși, scopul pare a fi nobil, nu întotdeauna se iau în considerație riscurile posibile la care sunt supuși atât deținătorul legal al actului pierdut, cât și utilizatorul care postează informația respectivă.

Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, încălcarea drepturilor subiectului datelor cu caracter personal de a fi informat, de acces la datele cu caracter personal, de intervenţie asupra datelor cu caracter personal, de opoziţie şi de a nu fi supus unei decizii individuale, precum și încălcarea regulilor de utilizare a datelor cu caracter personal, reprezintă contravenții și se sancționează cu:

- amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice;
- amendă de la 90 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere;
- amendă de la 120 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Datele cu caracter personal publicate pe site-urile de socializare vulnerabilizează siguranța persoanelor care pot deveni victime ale unor abuzuri, precum furtul de identitate, pierderi financiare sau alte infracțiuni realizate prin utilizarea ilicită a datelor cu caracter personal ale acestora.

Astfel, persoanele care au pierdut sau au găsit un act de identitate, trebuie să se adreseze organelor competente, care vor întreprinde măsuri în acest caz.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).