Marcați
MITING masiv la Atena faţă de un eventual compromis în disputa cu Macedonia.
Cel puţin 140.000 de persoane s-au adunat la Atena pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului grec de a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte disputa cu Republica Macedonia privind numele fostului stat iugoslav, informează BBC News online.

Mulţi greci se opun folosirii numelui de Macedonia de către fosta republică iugoslavă, considerând că ar reprezenta o revendicare asupra regiunii omonime din nordul Greciei.

Printre participanţi a fost şi Mikis Theodorakis, compozitorul muzicii din filmul Zorba Grecul, care a şi susţinut un discurs în faţa mulţimii.

Demonstranţii s-au strâns în piaţa Syntagma din faţa Parlamentului de la Atena, fluturând steaguri ale Greciei şi scandând "Jos mâinile de pe Macedonia" sau "Macedonia e Grecia".

Guvernul de la Atena susţine că această chestiune este un obstacol diplomatic şi vrea să soluţioneze această problemă, sugerând că ar fi de acord cu un nume compus pentru fosta republică iugoslavă care să includă numele Macedonia, însă să fie făcută o diferenţiere clară faţă de regiunea din nordul Greciei cu acelaşi nume.

Protestul, al doilea în ultimele săptămâni, a fost organizat şi finanţat de grupuri din diaspora greacă, cu sprijinul mai multor uniuni culturale şi organizaţii religioase.

Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.

Mediatorul ONU, Matthew Nimetz, a propus luna trecută patru nume alternative în limba macedoneană, inclusiv "Republika Nova Makedonija" (Republica Noua Macedonia).

Presa relatează că Grecia ar fi dispusă să accepte numele Republica Macedonia-Skopje, însă Macedonia a refuzat.

MEDIAFAX
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).