Marcați
Crește numărul șomerilor cu studii superioare

Numărul șomerilor cu studii superioare, înregistrați la oficiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, este de aproape două ori mai mare față de numărul posturilor vacante pentru această categorie, arată statisticile oficiale. Asta s-a văzut și în cadrul Târgului locurilor de muncă din Capitală, organizat în aceste zile. Reprezentanții companiilor sunt în căutarea forței de muncă necalificate, în timp ce o mare parte dintre vizitatorii târgului au studii superioare.

Vitalie Savciuc a rămas șomer în urma reformei administrației publice, implementată acum câteva luni de Guvern. Are studii superioare și experiență în domeniul administrației publice, însă nu a găsit nicio ofertă pe potriva calificării sale.

”Caut un loc de muncă în domeniul administrației publice. Am și studii, am și o experiență de opt ani în serviciul public. S-a întâmplat în urma reorganizării instituțiilor din cadrul administrației publice centrale și mai multe locuri au fost reduse, au fost comasate instituțiile și mai multe poziții au fost lichidate”, a menționat Vitalie Savciuc.

Tânărul spune că statul nu are nicio strategie în domeniul forței de muncă, iar din această cauză, universitățile din Moldova produc șomeri cu studii superioare.

”Instituțiile de învățământ nu sunt adaptate la piața muncii. Nu este un dialog constructiv și foarte clar între instituțiile de învățământ și piața muncii. Adeseori se formează fie un deficit de specialiști, fie sunt mai mulți specialiști decât sunt locuri de muncă în Republica Moldova. Dar, într-o țară așa de mică, cum este Republica Moldova, este foarte simplu să planifici locurile de muncă pentru 10 sau pentru 15 ani înainte”, susține Vitalie Savciuc.

În aceeași situație sunt alți zeci de vizitatori ai târgului locurilor de muncă. Oamenii se plâng că au irosit ani și resurse financiare pentru a obține studiile, iar acum au rămas fără serviciu.

Cele mai multe oferte de locuri de muncă sunt în domeniul servicii, vânzări și industrie ușoară.

”Oferim locuri vacante de bibliotecari. Asta nu înseamnă că căutăm numai persoane care să aibă studii în biblioteconomie, dar poate să aibă și alte studii superioare, medii. În ceea ce privește salariul, vreau să spun că nu sunt prea mari, dar acum, la început de ianuarie, au fost un pic mărite. Pornește de la 2.000 și mai sus, 3.500 deja pentru persoanele care mai au un pic de stagiu”, susține angajatorul Vioroca Lozinschi.

Din cele 530 de locuri de muncă propuse în prima zi de la deschiderea târgului, doar puțin peste 100 erau destinate persoanelor cu studii superioare.

”Dacă să facem o retrospectivă a locurilor vacante cu nivel de studii superioare, pentru ziua de astăzi sunt în jur de 20 de procente, dat fiind faptul că sunt companii ce prevalează în domeniul planificației, mai mult se solicită studii în profesii sau de specialitate”, a declarat Lucia Saracuța-Balan, specialist principal Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă erau înregistrați 22.386 șomeri, inclusiv 3.310 cu studii superioare. În același timp, numărul locurilor de muncă disponibile pentru absolvenții universităților era de aproximativ 1.800.

NTV
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).