Marcați
Milioane de oameni, afectați de centrarele electrice noi, pe care le va construi Ucraina
Între patru și opt milioane de oameni vor fi afectați de acțiunile Ucrainei, care intenționează să construiască pe Nistru șase centrale electrice noi. În cazul în care aceste planuri vor fi implementate, zeci de localități din țara noastră, inclusiv Capitala, vor rămâne fără apă. Deocamdată, autoritățile statului vecin discută despre aceste intenții cu oficialii de la Chișinău, însă ecologiștii spun că Moldova trebuie să se opună acestei inițiative.

Specialiștii spun că apariția noilor centrale electrice pe Nistru va determina o catastrofă ecologică de proporții, care va afecta milioane de oameni.

”Toate normele internaționale arată că părțile, care în cazul nostru sunt Moldova și Ucraina, nu sunt în drept să se folosească în mod prioritar și atitudinea față de râu trebuie să fie echitabilă și corectă. Vedem însă astăzi o neglijare răutăcioasă, să spunem așa, a tuturor acestor principia”, spune ecologistul Ilia Trombițchi.

De asemenea, ecologiștii spun că reprezentanții sectorului energetic al Ucrainei nici astăzi nu respectă cerințele internaționale, în special, în ceea ce privește compensarea prejudiciului provocat râului.

”Ucraina poate avea astăzi, dacă e să vorbim la modul serios, fără a lua în calcul micile centralele hidro-electrice din Carpați, doar complexul hidro-electric de la Nistru, care include trei capacități, și anume CHE-1, CHE-2 și CHEA, adică Centrala Hidro-Electircă de Acumulare. În opinia mea, cel mai mare prejudiciu îl provoacă astăzi CHE-1. Trebuie să ne îngrijoreze acum, cel mai tare, ca acest nod hidro-electric să respecte, în general, necesitățile Nistrului inferior, ceea ce este posibil, din punct de vedere tehnic. Asta în primul rând. În al doilea rând, în niciun caz nu trebuie de permis construcția a șase noi CHE pe Nistrul superior”, mai spune expertul.

În cazul în care partea ucraineană va construi noile centrale electrice, principalul perdant va fi Moldova, mai spun ecologiștii.

”Specialiștii mai spun că, în cazul în care Nistrul va rămâne fără apă, Chișinăul și alte localități din Moldova nu au, pur și simplu, nicio alternativă, susține jurnalistul Alexandr Bogatîi.

Împotriva construcției noilor centrale electrice ucrainene sunt și ecologiștii din țara vecină. Aceștia atenționează că proiectul amenință rezervația Canionul Nistrului, o parte din rezervațiile Hotin și Galiția. Un alt oraș important amenințat de scăderea nivelului apei în Nistru este Odesa.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).