Marcați
Subvenții în avans pentru tinerii agricultori
Agenția pentru Intervenție şi Plăți în Agricultură a inițiat procesul de recepționare a cererilor de la fermieri, pentru subvenţionarea în acest an. În total, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural dispune de 900 de milioane de lei. Din această sumă, producătorii pot miza doar pe 633 de milioane de lei, deoarece 220 de milioane de lei sunt restanțe pentru anul trecut și alte cheltuieli.

Potrivit directorului Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, Nicolae Ciubuc, în acest an, subvenţiile vor fi acordate în mod prioritar producătorilor care înfiinţează şi modernizează plantaţii şi implementează tehnologii noi în infrastructura postrecoltare. Subvenţia maximă pe care o poate primi un producător este de trei milioane de lei. În cazul grupurilor de producători suma-plafon ajunge la 4,5 milioane de lei.

”Prima prioritate vor cuprinde subvenţii în modernizarea exploatațiilor agricole. Aici, mă refer la modernizarea, înfiinţarea plantaţiilor multianuale, plantaţii pomicole, plantaţii viticole, dar şi implementarea tehnologiilor avansate din aceste categorii de investiţii. De asemenea, sectorul zootehnic, care va fi, iarăşi, în continuare unul prioritar, (MUSCA) dar şi infrastructura postrecoltare şi procesare. Practic, toate aceste domenii importante vor consuma peste 60 la sută din totalul Fondului Naţional de Dezvoltare Agricolă şi Mediu Rural”, a declarat Nicoale Ciubuc.

O noutate în acest an este acordarea subvenţiilor în avans pentru proiectele inițiate de tineri. Suma alocaţiilor este de 45 de milioane de lei sau cinci la sută din suma totală a Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural. Deocamdată, acest program este în proces de definitivare şi urmează a fi implementat din primăvară. Directorul agenției, Nicolae Ciubuc, nu exclude că şi în acest an, vor fi înregistrate datorii la plata subvențiilor.

”Estimăm şi în acest an o posibilă recepţionare de cereri rămase fără sau care vor rămâne fără acoperire financiară, dar acest lucru va putea fi vizibil deja pe parcursul anului de implementare şi, după caz, vom veni, împreună cu ministerul, cu propuneri fie de suplimentare, după caz, a fondului sau deja aplicând formula existentă şi pentru anul 2017, cu transferarea lor pe anul 2018”, a mai spus Ciubuc.

În prima zi de recepţionare a cererilor pentru subvenţii, la secția teritorială din Chișinău s-au prezentat mai mulţi producători. Larisa Roman din satul Gangura, raionul Ialoveni, a procurat anul trecut un tractor nou pentru a lucra terenurile agricole. Tehnica a costat-o trei milioane de lei. Astăzi, a depus o cerere pentru a primi subvenţii.

”Din costul tractorului, 300 de mii, aceasta este un ajutor pentru gospodărie foarte bun”, spune Larisa Roman.

Potrivit datelor Agenției pentru Intervenție şi Plăţi în Agricultură, anul trecut, au fost depuse peste 7.800 de cereri. Dintre acestea, 1.500 au rămas fără acoperire financiară. Directorul AIPA a menţionat că 65 la sută deja au fost examinate, iar producătorii urmează să-şi primească bani până în primăvară.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).