Marcați
Dodon: Guvernul condus de Pavel Filip a comis o nouă acțiune antipopulară
Așa a calificat președintele Igor Dodon decizia cabinetului de miniștri privind introducerea în Constituție a vectorului de integrare europeană. La rândul lor, experții spun că, în probleme de acest gen, autoritățile sunt obligate să consulte opinia cetățenilor.

În opinia șefului statului, inițiativa Partidului Democrat de a introduce în Constituție o prevedere privind integrarea europeană a țării și decizia Guvernului în acest context constituie o provocare îndreptate spre scindarea societății moldovenești.

"Nici majoritatea parlamentară actuală, nici Guvernul, nu dispun de suficientă legitimitate să adopte decizii de importanță crucială în numele întregului popor al Moldovei. Vă amintesc, şi Parlamentul, şi Guvernul, potrivit tuturor sondajelor de opinie, înregistrează un rating foarte slab al încrederii cetățenilor. Orice amendamente în Constituție cu privire la vectorul de politică externă al țării sau alte probleme de importanţă majoră pot fi adoptate doar de popor, în cadrul unui referendum, pe care Partidul Democrat îl va pierde, fără doar şi poate", a subliniat președintele Igor Dodon.

Și experții sunt siguri că majoritatea parlamentară nu a organizat un referendum pe această temă, tocmai din cauză că era conștientă de eșuarea acestei inițiative. Cât despre modificarea Constituției, prin introducerea vectorului de integrare europeană, acest pas nu va avea niciun efect asupra nivelului de trai al populației, consideră Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, Valeriu Ostalep.

”Eu nu înțeleg care va fi efectul real al acestei declarații, pentru că noi putem să scriem în Constituție, de exemplu, că noi toți suntem milionari. Asta nu înseamnă că noi suntem milionari. Putem să scriem în constituție că noi, cu siguranță, suntem membri ai Uniunii Europene, de azi seara. Tot nimic nu se va schimba. Cam același lucru se referă și la această declarație. Deci integrarea europeană nu este o prioritate a Guvernului, asta nu este o activitate exclusiv a Guvernului. Ea trebuie să fie susținută de societate, iar pentru a face așa o modificare trebuie întrebată societatea, pe care Guvernul văd că nu a întrebat-o”, a declarat Valeriu ostalep.

Potrivit celui mai recent sondaj sociologic, prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, doar 38 la sută dintre cetățeni își doresc aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce 42 la sută optează pentru apropierea de Uniunea Eurasiatică. Sondajul a fost realizat în perioada 2-18 ianuarie, pe un eșantion de 1.783 de oameni din 91 de localități și are o marja de eroare de 2,4 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).