Marcați
Falsificau și puneau în circulație bani europeni; Șase moldoveni și un sirian, reținuți de oamenii legii
Șase moldoveni și un sirian, cu vârste cuprinse între 21 și 43 de ani, au fost prinși în timp ce prelucrau chimic bani furați de pe teritoriul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut astăzi de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Membrii grupării au extras banii prin spargerea mai multor bancomate.

Bărbații reținuți sunt suspectați că ar fi introdus prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova bani furați din bancomate, a declarat adjunctul șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Valeriu Bodean.

”Este vorba despre deconspirarea unei grupări, constituite din șase cetățeni ai Republicii Moldova, originari din regiunea de sud a țării, și a unui cetățean străin, de origine siriană, care introduceau, în mod fraudulos, pe teritoriul Republicii Moldova bani, mijloace financiare. Vorbim despre euro sustrași din bancomatele, ATM-urile din țările Uniunii Europene, pe care, ulterior, îi tratau chimic în municipiul Chișinău și îi puneau în circulație”, a declarat adjunct al procurorului-șef al PCCOCS, Valeriu Bodean.

Întrucât niciunul dintre cetățenii moldoveni nu are studii în acest domeniu, au apelat la un cetățean străin, care elimina vopseaua specială de pe bancnotele furate, a precizat reprezentantul Inspectoratului Național de Investigații, Igor Zglavuța.

”Specialistul în domeniul chimiei este un cetățean de origine siriană, născut în orașul Aleppo, Siria, care mulți ani în urmă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmaceutică din Chișinău”, a menționat Igor Zglavuța, șef, Direcția Combaterea Crimelor Grave al MAI.

Bărbații foloseau drept laboratoare apartamente închiriate în municipiul Chișinău, a anunțat șeful adjunct al Direcției Generale Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Ion Talmazan.

”În cadrul urmăririi penale, au fost efectuate nouă percheziții la domiciliile și mijloacele de transport ale persoanelor suspecte. Deci pe două adrese au fost depistate și ridicate 17.900 de euro. Tot aici, prin aceste adrese au fost depistate, după cum au relatat și colegii, aceste utilaje, vase cu soluții chimice, măști de protecție, mănuși, pentru a se putea proteja de la efectele nocive ale acestei substanțe”, a spus Ion Talmazan, șef adjunct al Direcției Generale de Urmărire Penală.

Toți cei șapte suspecți sunt în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Ei riscă de la trei până la 10 ani de închisoare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).