Marcați
Locuitorii Moldovei nu cred în actualul Guvern
Moldovenii sunt nemulțumiți de nivelul de trai, însă nu cred că actualul Guvern este capabil să schimbe în bine situația. O arată rezultatele sondajului realizat recent de Asociația Sociologilor și Demografilor. Potrivit studiului, aproximativ trei pătrimi din populație consideră că printre principalele acțiuni ce se impun în actualele condiții sunt dezvoltarea economiei și atragerea tinerilor plecați peste hotare.

Întrebați ce măsuri ar trebui să întreprindă statul pentru ca oamenii care au plecat la studii sau la muncă peste hotare să revină în Republica Moldova, 77 la sută dintre subiecții sondajului au răspuns că autoritățile trebuie să dezvolte economia, iar 57 la sută au optat pentru crearea locurilor de muncă. De asemenea, 55 la sută dintre moldoveni cred că o soluție ar fi majorarea salariilor și nivelului de trai, iar tot atâția văd soluția în combaterea corupției. Mai mult de jumătate dintre cei intervievați mai spun că guvernarea trebuie să îmbunătățească infrastructura, iar 44 la sută consideră că o soluție ar fi eliberarea instituțiilor statului de sub influența oligarhilor.

Oamenii spun că situația s-a înrăutățit constant, în ultimii ani, în țara noastră, atât pentru tineri, cât și pentru vârstnici.

”Salariile mai mari, ca oamenii să nu supraviețuiască, dar să trăiască, cum se spune în popor. Ar fi migrația mult mai mică. Nu ar fugi oamenii de sărăcie și de nevoi”, spune un locuitor al Capitalei.

”Ei trebuie să dea locuri de lucru, să aibă grijă de societatea noastră moldovenească, că aici e raiul, la noi, în Moldova, numai că trebuie cei mai buni specialiști care au fost aici, în Moldova, s-au dus toți peste hotare. Nu e nici leafa cum se cuvine, e mizerabilă, și nu sunt condiții de lucru. Eu am trei fiice și sunt plecate peste hotare. Eu am rămas singur, bătrân”, spune un alt locuitor al mun. Chișinău.

Studiul a fost realizat în perioada 2-18 ianuarie 2018, pe un eşantion de 1.783 de oameni din 91 de localităţi. Marja de eroare este de 2,4 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).