Marcați
Rusia reacționează la provocările autorităților de la Chișinău
Acțiunile provocatoare ale guvernării de la Chișinău la adresa Federației Ruse încep să aibă repercursiuni. După adoptarea de către Parlament a legii privind combaterea așa-zisei propagande rusești și declarațiile președintelui Legislativului, Andrian Candu, privind nota de plată pentru prezența pacificatorilor ruși în Transnistria, a urmat o reacție a Dumei de Stat. Aceasta le-a propus Guvernului de la Moscova și conducerii instituțiilor media să revadă condițiile de retransmisiune a conținutului audiovizual pentru Moldova, până la rezilierea contractelor de colaborare.

Reprezentanții Dumei de Stat a Federației Ruse califică acțiunile Parlamentului Moldovei drept încălcare a normelor general acceptate privind accesul liber la informație și o nouă provocare antirusească.

”Deputații Dumei de Stat condamnă categoric profanarea în republica Moldova a democrației și practica totalitară de luptă împotriva opiniilor de alternativă”, se arată în proiectul declarației pe care urmează s-o adopte miercuri Duma de Stat.

În opinia parlamentarilor ruși, prin adoptarea scandaloasei legi, deputații de la Chișinău au încălcat mai multe norme internaționale în domeniul drepturilor omului, inclusiv Pactul internațional privind drepturile civile și politice și Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale. În acest context, Duma de Stat cheamă ONU, Consiliul Europei și OSCE să dea o calificare principială acțiunilor Parlamentului de la Chișinău.

”Duma de Stat îi recomandă Guvernului Federației Ruse să elaboreze un set de măsuri îndreptate spre oferirea populației Moldovei a altor modalități de acces la emisiunile informativ-analitice rusești. (...) De asemenea, Duma de Stat îi propune Guvernului să pregătească, în colaborare cu mass-media, schimbarea condițiilor de retransmisiune a conținutului audiovizual rusesc pe teritoriul Republicii Moldova, până la rezilierea contractelor”, se mai arată în proiectul declarației Dumei de Stat.

Comitetul pentru cooperare cu CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu conaționalii din cadrul Dumei de Stat a avizat pozitiv documentul și l-a propus spre adoptare. Ședința este planificată pentru 24 ianuarie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).