Marcați
Guvernarea de la Chișinău încearcă să promoveze inițiativele antirusești, pentru a fi pe placul Occidentului
Noua lege, care interzice retransmisiunea emisiunilor informativ-analitice rusești pe teritoriul țării noastre, urmează să intre în vigoare în câteva săptămâni. Pentru companiile media din Moldova, care nu se vor conforma noilor reguli, sunt prevăzute amenzi drastice și chiar retragerea licenței de emisie.

Guvernarea de la Chișinău încearcă să promoveze inițiativele antirusești, pentru a fi pe placul Occidentului, chiar dacă asta nu corespunde intereselor celei mai mari părți a societății, consideră jurnalistul Iurie Roșca.

”Desigur că asta contravine intereselor naționale. Și faptul că jurnaliștilor le este interzis accesul, nu-mi amintesc, în ultimii 25 de ani, ca undeva, în spațiul post-comunist, jurnaliștii ruși sau alții să nu poată veni și slavă Domnului veneau. Colegii noștri se plâng, în permanență, că sunt, pur și simplu, goniți din aeroport, doar pentru a certa Moldova cu Rusia, deoarece Moldova este privită ca încă un stat-marionetă, care va participa la războiul geopolitic total al globaliștilor, localizați în SUA, împotriva Federației Ruse”, a declarat jurnalistul Iurie Roșca.

Tentative de eliminare din spațiul mediatic autohton a produselor jurnalistice din Federația Rusă au existat și anterior, menționează expertul în drepturile omului, Mihail Sidorov. El a amintit că acestea au fost contracarate în urma unei reacții hotărâte din partea societății, dar și a intervenției experților Consiliului Europei și OSCE.

”Pot să invoc Declarația universală a drepturilor omului, Convenția europeană pentru drepturile omului și libertățile fundamentale, Convenția-cadru privind protecția drepturilor minorităților naționale, care prevăd că așa ceva este inadmisibil. Omul are dreptul, indiferent de hotare, să primească informațiile ce îl interesează. Este dreptul lui de a privi sau de a nu privi, însă a-l îngrădi și priva sau a-l lipsi de această posibilitate este o încălcare a drepturilor omului. Avem articolul 34 din Constituție, care interzice îngrădirea accesului cetățeanului la informație privind treburile publice”, a menționat expertul în domeniul drepturilor omului.

La rândul său, analistul politic Valeri Demidețki a declarat că, în lipsa argumentelor, guvernarea de la Chișinău a decis să le ordone tuturor să tacă. El a precizat că toate sondajele sociologice au arătat că, deși în favoarea apropierii Moldovei de Rusia nu au fost organizate campanii propagandistice, numărul oamenilor care sprijină această idee este mai mare față de cel al adepților unionismului.

”Și când locuitorilor Moldovei le-a fost propus să aleagă președintele prin vot universal, ei l-au votat pe adeptul apropierii de Rusia - Igor Dodon. De aici, probabil, a și apărut această isterie - ”Ce se întâmplă”? Adică asta nu funcționează și din această cauză apare și isteria, dorința de a le închide gura oponenților, de a interzice emisiunile rusești, de parcă asta ar fi problema. De a nu permite accesul în țară a jurnaliștilor ruși, de parcă în urma faptului că vor veni sau nu vor veni jurnaliștii ruși moldovenii vor trăi mai bine sau mai rău”, a declarat politologul Valeriu Demidețchi.

Politologii mai spun că, în loc să interzică emisiunile informativ-analitice rusești, guvernarea ar trebui să se preocupe de îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).