Marcați
Apropierea Moldovei de UE a dat startul îndatorării constante a țării
Apropierea țării noastre de Uniunea Europeană a lăsat deschisă piața locală pentru produsele de import și a dat startul îndatorării constante a țării. Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că deficitul balanței de plăți s-a majorat de două ori, iar volumul împrumuturilor externe de care beneficiază Guvernul și BNM a crescut cu o pătrime, în timp ce creditele pentru agenții economici s-au redus cu 20 la sută. Această situație arată, potrivit economiștilor, că economia crește doar pe hârtie.

Deputatul PSRM, economistul Vladimir Golovatiuc, a declarat că, în loc să extindă gama de produse exportate pe piața Uniunii Europene, țara noastră s-a trezit cu piața invadată de produse de import. Cea mai mare parte a acestor importuri, atenționează parlamentarul, nu sunt bunurile care stimulează creșterea economică, ci produsele de consum, pe care Moldova le produce în cantități suficiente.

”În 2008, ponderea mașinilor și echipamentelor în importuri ajungea la 24 la sută, iar acum - la 22. Mărfurilor de consum le reveneau, în 2008, 26 la sută, iar acum - 31. Adică ponderea mărfurilor investiționale se reduce, iar ponderea produselor alimentare și altor produse de consum crește”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc.

Datele BNM mai arată că importurile de lapte din UE au crescut de 2,5 ori, importurile de cartofi - de 5,5 ori, de varză și ceapă - de mai bine de două ori. De asemenea, țara noastră a majorat de aproape cinci ori, în 2017, importurile de struguri. Toate aceste produse, potrivit lui Vladimir Golovatiuc, Moldova le produce în cantități suficiente pentru a-și asigura piața internă și, respectiv, pentru a economisi valuta. Mai ales că Guvernul se împrumută de peste hotare pentru activități ce îi îndatorează pe cetățeni și nu generează venituri.

”Fiecare cetățean al Moldovei, chiar și un nou-născut, este dator astăzi peste 540 de dolari, deși acum câțiva ani era vorba de 450 de dolari. În țară nu vin investiții străine. Așa cum glăsuiește o zicală: ”Numai miere zicând, gura nu se îndulcește”. Guvernului îi este mai comod să se împrumute, deoarece înțelege foarte bine că alții vor plăti datoria”, a mai spus Golovatiuc.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, din 1995 până în septembrie 2017, moldovenii angajați peste hotare au trimis acasă, doar prin bănci, aproximativ 23 de miliarde de dolari.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).