Marcați
Remitențele în valută nu mai asigură creșetrea economică
Volumul transferurilor de valută de peste hotare nu mai asigură creșterea economică, deși a crescut, în ultimii ani. Se întâmplă din cauza majorării constante, din 2000, a importurilor, explică experții economici. În aceste condiții, singura posibilitate de dezvoltare a Republicii Moldova este atragerea investițiilor străine, care ar asigura locuri de muncă și producție orientată spre export, mai spun economiștii.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă a constatat că, în ultimii 18 ani, bunăstarea cetățenilor a fost asigurată, în cea mai mare parte, de banii trimiși acasă de către moldovenii din străinătate. Este vorba de 27 de miliarde de dolari, sumă ce depășește cu șapte miliarde de dolari fondul de salarii din țara noastră. Din cauză că volumul importurilor a depășit 60 de miliarde de dolari, s-a format o gaură de 6,7 miliarde de dolari. Această diferență a fost acoperită din împrumuturi externe.

”Noi am exportat bunuri şi servicii, deci tot exportul nostru a fost tot de 27 de miliarde de dolari. Oamenii noştri au adus acasă 27 de miliarde de dolari. În total, avem 54 de miliarde de dolari, ceva mai puţin cu 100 de milioane. 54 de miliarde de dolari, bani care au intrat în Republica Moldova. În schimb, în aceeași perioadă, noi am importat bunuri şi servicii de 60,6 miliarde de dolari. Deci 6 miliarde 600 de milioane nouă încă nu ne-a ajuns. Tot ce-am câştigat noi, cum au venit în ţară, fuguliţa au plecat din ţară”, a menționat veaceslav Ioniță.

Expertul mai spune că o creştere economică trebuie să se bazeze pe investițiile străine.

”În condițiile în care remitențele s-au epuizat, capacitatea lor de a contribui la creșterea economică, ceea ce rămâne este să identificăm o altă sursă şi o altă sursă nu este altceva decât investițiile străine directe, prin crearea companiilor mari, locurilor de muncă, care, la rândul lor, vor contribui la crearea micilor companii şi la reîntoarcerea cetăţenilor noştri acasă. Atunci când noi vorbim că cetăţenii noştri nu se întorc acasă, mulţi cred că primul lucru este corupţia şi alte lucruri. Da, aceasta influenţează, dar cel mai important este lipsa de oportunitate. Deci oamenii real nu au pentru ce veni”, mai spune expertul.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, pe parcursul perioadei ianuarie-noiembrie 2017, transferurile de valută din străinătate au ajuns la un miliard 93 de milioane de dolari, cu 11 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).