Marcați
Termenul de arendare a terenurilor agricole ar putea fi extins de la trei până la cinci ani
Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege care prevede ca dreptul de folosință asupra unui bun imobil, arendat pe un termen mai mare de cinci ani, să fie înregistrat, obligatoriu, la oficiul cadastral teritorial.

Autorii inițiativei susțin că actualele prevederi ale legislației de înregistrare la primării a contractelor de arendare a terenurilor agricole pe un termen de până la trei ani îi defavorizează pe arendași. Mai exact, terenurile agricole, în majoritatea cazurilor, se transmit către arendași în stare nelucrată. Asta înseamnă că arendașii trebuie să facă investiții de ameliorare, care durează, cel puțin, trei ani, și abia după asta au posibilitatea să recupereze cheltuielile. Un alt impediment este că reînregistrarea contractelor de arendă, o dată în trei ani, presupune și costuri suplimentare, a precizat deputatul PDM, Ion Balan.

”În primul rând, trei ani de zile este un termen prin care agenții economici nu reușesc să facă o tehnologie sau să facă o rotație un asolament a culturilor agricole, care este de, cel puțin, cinci ani de zile. Pentru că, de multe ori, terenurile care sunt transmise în arendă arendașilor sunt într-o stare deplorabilă, afectate de boli, de buruieni”, a declarat deputatu PDM, Ion Balan.

Noile modificări vor simplifica procedura și relațiile dintre cei care dau și cei care iau în arendă, a precizat deputatul comunist Oleg Reidman.

”Eu cred că, în această lege, trebuie să fie prevăzut un regulament în folosul proprietarilor de terenuri, pentru că ei plătesc impozitele, în funcție de bonitate. Cerințele arendei și întoarcerea pământului, în stare nemodificată, trebuie să fie o normă strictă, atunci când sunt arendate pământurile, pentru că oamenii care nu sunt în stare să le lucreze le dau și pierd capital”, susține deputatul PCRM, Oleg Reidman.

Propunerea lui Reidman a fost susținută de către deputatul socialist Radu Murdeac.

”Cea ce menționează domnul Reidman este o altă idee, care ar trebui prevăzută, într-adevăr, documentar și confirmată, dar ea nu are treabă cu termenul despre care noi vorbim acum, privind prelungirea de la trei la cinci ani. Necesitatea proiectului dat a apărut în urma activității Comisiei agricole la ședințele de lucru în teritoriu, unde arendașii au o problemă. O mare parte a populației, care dau în arendă terenurile agricole pe o perioadă de trei ani, sunt plecați peste hotare. Cei care arendează, au nevoie de prelungire, de perfectarea actelor, ducerea la centrul raional, aprobarea, înregistrarea și asta creează o problemă”, a menționat socialistul Radu Mudreac.

Documentul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului și în lectură finală.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).