Marcați
Forțele israeliene se pregătesc de confruntări înainte de declarația lui Trump privind Ierusalimul
Forțele de securitate israeliene se pregătesc de ''confruntări'' cu palestinienii în Ierusalimul de Est și Cisiordania înainte de anunțul președintelui american, Donald Trump, privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează miercuri agenția Xinhua.

Un oficial militar a declarat pentru media locale că armata israeliană este ''pregătită pentru o posibilă escaladare'', inclusiv proteste violente.

În cursul nopții de marți spre miercuri, în orașul Betleem au fost arse postere cu Trump în timpul unui miting care a început după ce un înalt oficial al Casei Albe a confirmat că președintele american va recunoaște miercuri Ierusalimul drept capitala Israelului. Potrivit oficialului american, se așteaptă de asemenea ca Trump să anunțe că Ambasada SUA de la Tel Aviv va fi mutată la Ierusalim, dar mutarea nu va avea loc imediat.

Anunțul lui Trump va marca o schimbare în politica SUA. Oficiali palestinieni au avertizat că decizia va distruge orice șansă privind un acord de pace între Israel și palestinieni, care consideră Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului lor stat.

Ierusalimul de Est este un teritoriu predominant palestinian, pe care Israelul l-a cucerit de la Iordania în timpul războiului din Orientul Mijlociu în 1967 și pe care la scurt timp l-a anexat, scrie Xinhua. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată anexarea Ierusalimului de Est.

Se așteaptă, de asemenea, ca anunțul lui Trump să provoace o reacție puternică din partea palestinienilor, precum și a Iordaniei și a altor țări musulmane, care au avertizat deja că un astfel de demers va fi inacceptabil.

Ierusalimul este un loc sfânt atât pentru musulmani cât și pentru evrei. În Orașul Vechi al Ierusalimului de Est se află esplanada Moscheii Al-Aqsa, cunoscută pentru musulmani ca Haram Al-Sharif (''Sanctuarul Nobil'') și pentru evrei drept Muntele Templului. Complexul religios este în custodia Iordaniei.

AGERPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).