Marcați
Honduras: Stare de urgență decretată în urma manifestațiilor denunțând o 'fraudă electorală' la alegerile prezidențiale
Guvernul din Honduras a decretat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă starea de urgență pentru a pune capăt manifestațiilor opoziției care iau amploare pe teritoriul țării, protestatarii denunțând o 'fraudă electorală' la alegerile prezidențiale de duminică, transmite AFP.

Decretul aprobat de președintele în exercițiu Juan Orlando Hernandez 'restrânge pentru o perioadă de zece zile (...) libera circulație a persoanelor' între orele 18.00 și 06.00, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului, Jorge Ramon Hernandez Alcerro.

După cinci zile de la scrutinul prezidențial, acesta nu are încă un învingător, iar autoritatea electorală a anunțat o renumărare a unor procese-verbale litigioase.

În ultimele zile s-au înmulțit manifestațiile împotriva unei presupuse fraude electorale, convocate de rivalul de stânga al lui Hernandez, Salvador Nasralla, prezentator vedetă al televiziunii naționale, nou intrat în politică.

Președintele conservator Juan Orlando Hernandez vrea un nou mandat, dar candidatura sa este contestată de opoziție pentru că se bazează pe o decizie controversată a Curții Supreme, care l-au autorizat pe Hernandez să candideze din nou, în pofida interdicției înscrise în Constituție.

Pe măsura numărării voturilor, rezultatele, foarte strânse, s-au inversat în favoarea șefului statului, care se afla vineri în frunte, cu 42,92% din voturi, în fața lui Salvador Nasralla, din partea Alianței opoziției împotriva dictaturii, creditat cu 41,42% din opțiuni.

Honduras: Stare de urgență decretată în urma manifestațiilor denunțând o 'fraudă electorală' la alegerile prezidențiale

Simpatizanții lui Nasralla au ieșit în stradă miercuri și joi, la apelul său, iar vineri mii de persoane au blocat circulația în țară, declanșând ciocniri cu poliția.

Cel puțin doi polițiști și zece manifestanți au fost răniți, dintre care unii de gloanțe, și au fost operate zeci de arestări.

Populația a luat cu asalt benzinăriile și magazinele alimentare, de teamă că nu va mai putea ieși pe străzi din cauza tulburărilor. Mai multe magazine au preferat să se închidă și unele curse internaționale au fost anulate pe aeroportul din Tegucigalpa.

AGERPRES.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).