Marcați
Problema transnistreană și ultimul caz de expulzare a cetățenilor ruși din RM, discutată de Igor Dodon și Farit Muhametșin
Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin. Am discutat probleme privind cooperarea bilaterală, dar și situația din regiune. Mi-am exprimat regretul în legătură cu provocările ce continuă la adresa reprezentanților Federației Ruse care sosesc în Moldova pentru a participa la diverse evenimente, inclusiv de ordin cultural și umanitar. Ultimul caz, la fel ca și cele precedente, a fost luat sub control personal în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, în scopul elucidării situației respective și prevenirii unor incidente similare în viitor.

De asemenea, oficialii au abordat problema transnistreană.

”Salutăm orice evoluție pozitivă în această direcție. Deciziile adoptate erau, inițial, propuse în setul de documente elaborate de instituția prezidențială ca rezultat al discutiilor in formatul 5+2. Acestea au fost, de asemenea, puse în discuție în cadrul platformei comune cu Guvernul şi Parlamentul. Pe de altă parte, nu am dori ca ultenmele decizii in acest sens să fie rezultatul unor înţelegeri de conjunctura si de culoar între reprezentanții unor interese de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului. Obiectivul nostru real comun prevede rezultate concrete pentru oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului. In acest sens, este foarte importantă abordarea sistemica, conceptuala cu scopul elaborarii princiipiilor de reglementare politică a diferendului transnistrean. Preşedinţia deja are elaborată un astfel de concept”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit Președintelui, în pofida demersurilor ostile a conducerii Parlamentului si Guvernului de la Chisinau faţă de Moscova, a tentativelor absolut ilegale de interzicere a participării deputaţilor din alte fracţiuni, şedinţa grupului interparlamentar de prietenie Republica Moldova – Federaţia Rusă va avea loc în perioada 11-13 decembrie, curent. Pe lîngă fracţiunea socialiştilor, la eveniment vor mai participa, inclusiv, deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei şi ai Consiliului Suprem al Transnistriei. Vizita de răspuns a colegilor ruşi este preconizată pentru luna iunie, 2018

Deasemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate probleme ce vizează cooperarea în sfera învăţămîntului. În prezent, circa o mie de locuri în instituţiile de învăţămînt superior din Rusia sînt oferite absolvenţilor din Moldova, atît în cadrul acordurilor interguvernamentale, cît şi în cadrul ofertelor din partea universităţilor regionale din Rusia. În curînd, va începe procedura de primire a actelor pentru studii. În acest context, este examinată oportunitatea creării unei rezerve de stat a cadrelor pentru administrarea publică şi economia naţională a ţării.

”Dialogul şi cooperarea între ţările noastre vor continua”, a conchis șeful statului.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).