Marcați
Viaţa comunităţii ortodocşilor de rit vechi din Moldova, discutată la Președinție
Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Înaltpreasfinţitul Cornelii, Mitropolit al Moscovei şi al Întregii Rusii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi, care se află în Moldova cu o vizită pastorală.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat aspecte ce ţin de viaţa comunităţii ortodocşilor de rit vechi din ţara noastră și de protecția valorilor morale tradiționale în societatea noastră.

”Ortodocşii de rit vechi (lipovenii) locuiesc în Moldova de mai bine de 300 de ani, fiind una dintre cele mai vechi comunităţi etnice şi religioase din ţara noastră. Unul dintre centrele curentului ortodox de rit vechi se află în localitatea Belaia Criniţa (Fîntîna Albă), de pe teritoriul Moldovei istorice, în Bucovina (actualmente regiunea Cernăuţi din Ucraina). Fără adepţii credinţei vechi este imposibil să-ţi imaginezi paleta etno-culturală a societății moldovenești. Credincioșii ortodocși de rit vechi merită întreg respectul și pentru continuarea păstrării tradiției spirituale a Vechii Rusii și a obiceiurilor specifice. Creştinii ortodocşi de rit vechi reprezintă una dintre punţile de legătură între Moldova şi cultura multinațională a Rusiei”, a menționat Igor Dodon.

Timp de mai multe secole, ortodocșii de rit vechi locuiesc în cîteva sate din Moldova, cel mai mare şi mai cunoscut dintre acestea fiind satul Cunicea, raionul Florești. La Chişinău, comunităţii ortodocşilor de rit vechi îi aparține Biserica „Acoperămîntul Maicii Domnului” – binecunoscuta „Biserică Măzărache”.

”Ortodocşii de rit vechi din Moldova sînt membri activi ai societăţii şi se poziţionează în calitate de patrioți și statalişti. Apreciem înalt activitatea Episcopului de Chişinău şi a Întregii Moldovei Eumeniu, conducătorul Eparhiei Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi de pe teritoriul Moldovei”,a mai spus Igor Dodon.

Șeful statului i-a dorit Patriarhului Cornelii multă sănătate şi ajutor din partea lui Dumnezeu și i-a dat asigurări Înaltpreasfinţitului Cornelii că, în calitate de Președinte, va depune tot efortul pentru păstrarea și dezvoltarea comunității ortodocșilor de rit vechi din Moldova.

De asemenea, șeful statului l-a invitat pe Patriarhul Cornelii să participe la Congresul Mondial al Familiilor, care va avea loc în 2018, la Chișinău.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).