Marcați
Monumentul lui Dmitrie Cantemir, inaugurat la Moscova
La Moscova a avut loc inaugurarea monumentul lui Dimitrie Cantemir. Autori ai acestei capodopere sînt celebrii maeştri ruşi, sculptorul Konstantin Konstantinov şi arhitectul Veaceslav Buhaev. la eveniment a fost prezent și Președintele RM, Igor Dodon.

Șeful statului a exprimat recunoştinţă Guvernului Moscovei pentru că a oferit posibilitatea ca monumentul să fie instalat în acest loc pitoresc, iar maeştrilor – le-am mulțumit pentru munca lor.

Igor Dodon a vizitat muzeul-rezervaţie „Ţariţîno”, care are o legătură directă cu viaţa domnitorului, ilustrul savant şi om politic, Dimitrie Cantemir, Biserica Icoanei Maicii Domnului „Izvorul Dătător de Viață”, care a fost ctitorită de Dimitrie Cantemir.

”Una din capelele Bisericii este înălțată în cinstea Sfîntului Dumitru de Solun – ocrotitorul ceresc al domnitorului nostru. Pe lîngă Biserică activează un centru de misionari, care oferă asistență celor ajunși la mari greutăți și desfășoară mai multe activităţi de binefacere. Am fost profund impresionat de măreţia şi monumentalismul acestor locuri de o frumusețe rară. Muzeul-rezervaţie de stat “Ţariţîno” este o perlă în șirul complexelor cultural-istorice din Rusia, valoarea indiscutabilă a căruia este confirmată de fluxul neîntrerupt de turişti, doritori de a savura atmosfera enigmatică şi luxoasă a vieţii pe care o duceau împărţii ruşi”, a menționat Igor Dodon pe o rețea de socializare.

Igor Dodon a menționat că Dimitrie Cantemir este o figură istorică remarcabilă, care şi-a dedicat întreaga viaţă pentru ca popoarele noastre să colaboreze strîns, să fie împreună și la bine și la greu.

”Îmi exprim încrederea că eforturile sale nu au fost zadarnice, iar relaţiile moldo-ruse, care s-au consolidat pe parcursul veacurilor, vor continua să se fortifice și se vor dezvolta spre binele ambelor popoare”, a conchis șeful statului.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).