Marcați
Criză în Liban: Șeful diplomației franceze face apel la 'non-ingerință'
Ministrul afacerilor externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, a îndemnat luni la 'non-ingerință' în Liban, fără a numi cu toate acestea Arabia Saudită, de unde premierul libanez Saad Hariri și-a anunțat demisia, declanșând o criză politică la el în țară, informează AFP.

'Ca să existe o soluție politică în Liban, este necesar ca fiecare dintre responsabilii politici să aibă în mod evident o libertate totală de acțiune și ca non-ingerința să fie un principiu de bază', a declarat Le Drian, la sosirea la o reuniune cu omologii săi europeni la Bruxelles.

'Deocamdată', Hariri 'declară că este liber în acțiunile sale, iar noi nu avem motive să nu-l credem', a subliniat Le Drian. 'Suntem îngrijorați de situația din Liban, pentru că Libanul are o lungă istorie comună cu Franța și suntem îngrijorați în legătură cu stabilitatea sa, suntem preocupați de integritatea sa, preocupați de non-ingerință și de Constituția libaneză', a declarat ministrul francez, care și-a exprimat dorința ca 'guvernul libanez să se poată stabiliza cât mai repede posibil'.

Saad Hariri a dat asigurări duminica aceasta că se va întoarce 'foarte curând' în țara sa, susținând că este 'liber' în Arabia Saudită, unde se află după demisia sa surpriză din 4 noiembrie. În timpul unui interviu acordat postului de televiziune libanez Future, Hariri i-a cerut din nou Iranului să nu se amestece în treburile Libanului și ale țărilor arabe.

Duminică, președintele libanez Michel Aoun a estimat că 'libertatea lui Hariri a fost restrânsă' în Arabia Saudită, într-un moment în care întreaga clasă politică libaneză se întreabă în legătură cu libertatea de mișcare a șefului guvernului libanez.

Când și-a anunțat demisia, de la Riad, într-un discurs difuzat de postul finanțat de capitaluri saudite Al-Arabiya, șeful guvernului libanez a denunțat 'amestecul' Iranului și mișcării Hezbollah — membră a guvernului său și apropiată Teheranului — în problemele interne ale Libanului. Gestul său a fost perceput ca un nou semn de conflict între Arabia Saudită sunită, important susținător al lui Hariri, și Iranul șiit, mare aliat al Hezbollahului libanez, care este o mișcare șiită.

AGERPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).