Marcați
Moțiune simplă asupra activității judecătorilor CC, semnată de socialiști și comuniști
Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor au semnat, împreună cu deputații fracțiunii Partidului Comuniștilor, moțiunea simplă asupra activității judecătorilor Curții Constituționale a RM.

În documentul adresat conducerii Parlamentului și Curții Constituționale se menționează că judecătorii Curții Constituționale trebuie să fie independenți, imparțiali în luarea deciziilor și să acționeze în strictă conformitate cu Legea Fundamentală.

Cu toate acestea, potrivit semnatarilor moțiunii, pe parcursul exercitării mandatului său, Preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panțâru a făcut mai multe declaraţii de presă contrare statutului său de judecător, și a publicat mai multe articole unioniste şi contrare adevărului istoric.

Mai mult, Președintele Curții Constituționale, tot mai des, își permite să comenteze nu doar deciziile autorității de jurisdicție constituțională, dar și anumite subiecte politice, astfel încălcând principiul independenței.

Totodată, Înalta Curte, în actuala componenţă, manifestă o vădită părtinitate la examinarea cauzelor care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară.

”Opoziția parlamentară condamnă cu vehemență mai multe hotărâri și acţiuni distructive ale Curţii Constituţionale, care a demonstrat o lipsă totală de respect faţă de Constituţia Republicii Moldova – Legea Fundamentală a Republicii. CC a discreditat unica autoritate de jurisdicție constituțională în stat, care s-a transformat în una din componentele alianţei de guvernare, se menționează în document!”, se menționează în document.

Potrivit deputaților din opoziție, actuala componenţă a Înaltei Curţi a politizat excesiv rolul acesteia, modificând în mai multe rânduri Constituţia, prin ce şi-a arogat nişte competenţe ale Parlamentului Republicii Moldova.

Moțiunea simplă a fost semnată de 24 de deputați din fracțiunea PSRM și 7 deputați din fracțiunea PCRM.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).