Marcați
Funcționarii Primăriei Capitalei riscă să fie sancționați de către Curtea de Conturi pentru proasta gestionare a patrimoniului public
Anunțul a fost făcut de către viceprimarul Nistor Grozavu, care a recepționat avertizarea săptămâna trecută . Amenzile de zeci de mii de lei ar putea fi aplicate în raport cu șeful Direcției Funciare, viceprimarii, dar și primarul general, care se fac responsabili de lipsa unui registru al proprietăților funciare și al bunurilor imobile în Capitală.

Curtea de Conturi a prezentat, în 2016, un raport privind managementul patrimoniului public în Capitală. Atunci, auditorii au precizat că municipalitatea trebuie să-și înregistreze la cadastru toate proprietățile, însă majoritatea dintre ele continuă să rămână în proprietatea statului sau să fie înstrăinate dubios. Mai mult, municipiul nu are până acum un registru al bunurilor imobile. Ultima tentativă de a face o inventariere a patrimoniului public a avut loc în perioada 2011-2012, însă nu a mai fost finalizată. Nistor Grozavu a sugerat că funcționarii vizați își neglijează atribuțiile.

”Unele subdiviziuni consideră, cel puțin, așa mi se creează impresia din acest raport, că aceasta nu este atribuția lor și că trebuie să o facă cineva altul. Fiecare subdiviziune trebuie să îndeplinească integral toate recomandările. Curtea de Conturi poate să aplice sancțiuni conducătorilor subdiviziunilor, începând de la subdiviziunea propriu-zisă, până la viceprimar și primar general”, a declarat viceprimarul Nistor Grozavu.

În raportul său, Curtea de Conturi a făcut 23 de recomandări. Dintre acestea, doar două au fost implementate integral, 19 - parțial, iar două au fost neglijate, deși termenul-limită este 21 aprilie 2018. Șefa Direcției audit intern, Raisa Cotorobai, consideră că procesul va lâncezi, din cauza sărbătorilor de iarnă, iar sancțiunile nu vor putea fi evitate.

”Evoluție semnificativă, în raport cu 1 aprilie 2017, deci nu s-a constatat. Au mai rămas doar șase luni, dar, dat fiind faptul că vin și sărbătorile de iarnă și, după cum știm, intrăm în febra acestora și activitățile nu sunt atât de ample cum ar trebui să fie. Deci noi constatăm că există iminența riscului ca nu toate recomandările să fie implementate până la 1 aprilie. Evident că rămân anumite activități neimplementate, riscuri financiare, patrimoniale, inclusiv de imagine a entității”, a declarat șefa Direcției audit intern, Raisa Cotorobai.

Capitala suportă pierderi enorme din cauza proastei gestionări a patrimoniului public. Estimările auditorilor arată că, în urma privatizărilor netransparente, a trucării licitațiilor și subestimării valorii bunurilor, bugetul local ratează anual venituri de 700 de milioane de lei. De asemenea, jumătate dintre cauzele penale, intentate pentru corupție pe numele reprezentanților administrației municipale, vizează înstrăinarea ilegală a terenurilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).