Marcați
Asistenții sociali, neglijați de autorități
Lucrează în fiecare zi cu oameni aflați în situații de risc și nevoiași, cărora le acordă asistenţa necesară, iar pentru asta sunt răsplătiți de către stat cu un salariu derizoriu. Este vorba despre asistenții sociali, care se plâng de lefuri prea mici, pentru efortul pe care îl depun. Oamenii și-au spus păsul în cadrul primului Congres al Asociației Naționale a Experților şi Asistenților Sociali din Moldova.

Asistenții sociali susțin că majorarea salariului cu 20 la sută, care s-a produs la sfârșitul lunii februarie, este insuficientă.

”Actualmente, deși au fost majorare salariile, aș menționa, la începutul anului 2017, cu 20%, dar totuși, ținând cont de situația noastră economică, care este în Republica Moldova, nu facem față prețurilor pe care le avem și atunci se primeşte că salariu nu este atât cât ar trebuie să fie pe aşteptările colegilor noştri din domeniul social şi nu s-ar raporta la volumul de lucru pe care îl face, deoarece astăzi un asistent social nu-şi face munca doar de asistent social, dar mai cumulează şi funcţia pe care primarii nu au reuşit încă să o instituie - de specialist în protecţia drepturilor copilului şi o face voluntar”, susține Maria Tîrgoală.

Tamara Macari este de șapte ani asistent social în comuna Cucuruzeni, raionul Orhei. Spune că această ocupație implică multă dăruire, până la sacrificu. Elementul descurajant este însă leafa derizorie.

”Este foarte greu să fii asistent social. Trebuie să te implici sufleteşte. Nu poţi să lucrezi ca asistent social şi să nu ajuţi oamenii. Lumea necesită informaţia necesară, un ajutor nu numai bănesc, dar şi o consiliere. Salariul unui asistent social începător este de 2.500 de lei. Dar eu primesc un salariu de 3.100-3.200 de lei, variază. Este foarte mic salariul, pentru munca pe care noi o depunem”, spune Tamara Macari.

Din cauza salariului mic şi a volumului enorm de lucru, mulți asistenți sociali abandonează această profesie, atenționează șefa Catedrei Asistență Socială şi Sociologie din cadrul Universității Libere Internaționale, Svetlana Haraz.

”Ducem lipsă de asistenţi sociali, pentru că avem o fluctuație mare de cadre, deoarece tinerii specialiști, care merg în comunitate, se ciocnesc cu acest volum mare de lucru, cu remunerarea nu pe cea pe care o aşteaptă ei şi pleacă din asistenţa socială, cu mare părere de rău”, amenționat Svetlana Haraz.

Deşi la congres au fost invitaţi reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecției Sociale şi Familiei, aceștia au ignorat evenimentul. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova activează 1.142 de asistenți sociali.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).