Marcați
Șeful statului a avut o întrevedere cu reprezentanții diasporei moldovenești în Federația Rusă
Întâlnirea a fost organizată în cadrul vizitei lui Igor Dodon la Soci. Astfel de întruniri sunt organizate de către președinte de fiecare dată când se află în deplasare peste hotare. Mulți dintre concetățenii noștri au parcurs mii de kilometri, pentru a discuta cu președintele.

Întâlnirea lui Igor Dodon cu reprezentanții diasporei s-a desfășurat în sediul Universități de Stat din Soci. Din respect față de gazdele evenimentului, discuțiile au decurs în limba rusă. Unii conaționali de-ai noștri au ajuns la întrevedere de la distanțe de mii de kilometri. Pentru ei, discuția cu șeful statului a fost deosebit de importantă.

”Una dintre cele mai importante probleme este astăzi exodul populației. Situația la acest capitol este catastrofală. Întrebare: Cine o să rămână în țară? Vor rămâne doar deputații. Ce e de făcut? Cum e de făcut? Aproape 150 de oameni pleacă zilnic din țară”, a menționat reprezentantul Congresului industriașilor moldoveni, Igor Ticuș.

Ne transformăm, treptat, într-o țară a pensionarilor. Avem acum în Moldova aproape 700 de mii de pensionari. Să vă spun ce trebuie de făcut. Oficial, avem 650 de mii de angajați. Dintre aceștia 650 de mii, bugetarii și șefii reprezintă aproximativ 300 de mii. Țara supraviețuiește acum cu sprijinul vostru, al celor un milion de oameni, care lucrează peste hotare și transferă acasă aproape 1,5 miliarde de dolari anual”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a anunțat că vede soluționarea problemei în atragerea investițiilor străine și deschiderea locurilor de muncă, inclusiv pentru cei care muncesc peste hotare. Mai ales că în țara noastră deja se atestă un deficit acut de cadre. Moldovenii din străinătate vor fi informați despre locurile vacante prin intermediul unui sistem informațional centralizat. Igor Dodon speră că, atunci când vor apărea locuri de muncă, cel puțin 100 de mii de moldoveni vor reveni acasă. Concetățenii noștri din Rusia au demonstrat că urmăresc îndeaproape situația politică din Moldova.

”Vom avea, în anul viitor, alegeri. Ce garanții avem că, după alegeri, nu vor fi cumpărați din nou toți, că nu vor fi falsificate rezultatele și nu va rămâne același Parlament?”, a întrebat un reprezentat al diasporei.

Președintele a explicat că, grație noului sistem electoral, diaspora va obține reprezentare în Parlament. În acest context, concetățenii noștri s-au plâns că sunt limitați în exercitarea dreptului de a alege, deoarece numărul secțiilor de votare este prea mic în afara țării.

”Nu cred că vom putea soluționa această problemă în mod sistemic, la următoarele alegeri. Asta pentru că deschiderea secțiilor de votare ține de prerogativa lor. Sunt sigur însă că vor fi mai multe secți de votare. Vom face asta. Însă trebuie să fie nu 25. În Rusia, potrivit raportului de 3.000 de alegători la o secție de votare, ar trebui să deschidem, cel puțin, 200”, a spus șeful statului.

Svetlana Anghel, care a mers la întrevederea cu președintele tocmai din Tiumen, de la o distanță de peste 3.000 de kilometri, a anunțat că va organiza, în luna noiembrie, un festival al culturii moldovenești.

După finalizarea părții oficiale a întrevederii, a urmat cea de-a doua, care, de asemenea, a devenit tradițională - selfie cu președintele. La final, conaționalii noștri au menționat că întrevederile cu șeful statului sunt pentru ei o posibilitate de a schimba nu doar propria viață, ci și viața patriei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).