Marcați
Majorarea pensiilor, respinsă de majoritatea parlamentară
Deputații din majoritatea parlamentară au refuzat să voteze un proiect de lege care prevede indexarea pensiei de două ori în an. Documentul a fost elaborat de către deputații Partidului Socialiștilor încă în anul 2015 şi are scopul de a asigura un trai decent pentru cele mai nevoiașe categorii de cetățeni, inclusiv pensionarii și invalizii.

Proiectul elaborat de către deputații PSRM prevede indexarea pensiei în 1 aprilie şi 1 octombrie. Potrivit documentului, coeficientul de indexare trebuie să fie egal cu media dintre creștere anuală a indicelui prețurilor de consum şi a salariului mediu pentru anul precedent. Deputatul PSRM, Elena Hrenova, susține că pensiile sunt atât de mici, încât actuala indexare anuală nu reușește să acopere necesitățile pensionarilor.

”Indexarea pensiei o singură dată în an, cu 4%, 5%, 6% nu acoperă pierderile generate de inflație și creșterea prețurilor de consum, ceea ce duce la reducerea constantă a nivelului de trai pentru cele mai sărace categorii de cetățeni, precum pensionarii şi invalizii. Numai atunci, oamenii vor putea simți o oarecare ameliorare a nivelului de trai”, a declarat Elena Hrenova.

Deputații PSRM au mai propus ca în cazul în care cuantumul pensiei calculate este mai mic decât minimul de existență, să fie aplicat un coeficient de majorare.

” Noi trebuie să îmbunătățim situația pensionarilor, invalizilor şi persoanelor care primesc pensia, din cauza că au pierdut întreținătorul. Situația lor trebuie să fie îmbunătățită. Noi suntem obligați. Aceasta este populația noastră, poporului nostru. Suntem obligați să o facem, pentru popor”, a mai spus deputata socialistă.

Președintele Comisiei Protecție Socială, Sănătate şi Familie, Valentina Buliga, a menționat că, în lipsa banilor, Guvernul a dat aviz negativ acestui proiect.

”Guvernul nu a susţinut proiectul, invocând că realizarea lui va necesita alocarea mijloacelor financiare suplimentare din bugetul public național”, a menționat Valentina Buliga.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2017 în Republica Moldova locuiau peste 609 mii persoane în vârstă de 60 de ani şi mai mult. Minimul de existență pentru pensionari a constituit, în prima jumătate a acestui an, 1566 de lei şi reprezintă 84 la sută din valoarea medie pentru toată populația. Pensia medie pentru limită de vârstă acoperă minimul de existență doar în proporție de 91 la sută. De menționat că și președintele țării a elaborat un proiect de lege privind indexarea pensiei de două ori în an. Inițiativa șefului statului mai prevede garantarea pensiei pentru urmaş, pe o perioadă de cinci ani de la decesul beneficiarului, dar şi asigurarea dreptului cetăţenilor la un examen medical gratuit în fiecare an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).