Marcați
Moldova – Rusia: state prietene
Președintele Igor Dodon s-a întâlnit, ieri, la Soci, cu omologul său rus, Vladimir Putin. Este a șasea întrevedere dintre cei doi demnitari de la începutul acestui an. Liderii celor două state au abordat un spectru larg de subiecte, inclusiv problema migranților, reglementarea transnistreană și extinderea exporturilor moldovenești pe piața rusească.

De la prima întrevedere a liderilor celor două țări au trecut exact 10 luni. Acesta a fost un bun prilej pentru a trece în revistă rezultatele obținute în urma negocierilor anterioare. Igor Dodon a subliniat că, în șapte luni ale anului, exportul produselor moldoveneşti pe piaţa rusă a crescut de câteva ori, în cazul unor produse. O astfel de creștere a schimbului nostru comercial nu s-a mai înregistrat în ultimul deceniu.

Potrivit lui Igor Dodon, în această perioadă, a crescut semnificativ exportul producției moldovenești pe piața rusească. Mai mult de 17%, în primele șapte luni ale anului curent. În cazul unor poziții, a crescut de câteva ori. De exemplu, în cazul strugurilor de masă a crescut exportul de 19 ori. În cazul merelor - de trei ori.

Președintele țării noastre i-a mulțumit părții ruse pentru deciziile aprobate în favoarea migranților moldoveni. Igor Dodon a precizat că de amnistia migrațională au putut beneficia zeci de mii de cetățeni.

La rîndul său, președintele FR, Vladimir Putin a spus că asta s-a făcut cu scopul de a susține eforturile, îndreptate spre normalizarea relațiilor moldo-ruse.
Igor Dodon și-a exprimat speranța că relațiile comercial-economice între țările noastre vor fi relansate masiv. Liderul moldovean a insistat asupra cooperării active cu Federația Rusă în cadrul CSI şi altor organizații internaționale. El a remarcat importanța pe care o acordă Moldova obținerii statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Un punct aparte de pe agenda discuțiilor l-a constituit problematica transnistreană. Igor Dodon a menționat că Moldova mizează pe continuarea participării active a Federaţiei Ruse la procesul de negocieri privind diferendul transnistrean, proces în care acestui stat îi revine un rol foarte important.

În cadrul discuțiilor, Igor Dodon a abordat și retorica antirusească, promovată de Guvernul democrat de la Chișinău. Șeful statului a menționat că în elita politică moldovenească există persoane care nu se bucură de îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse şi de dezvoltarea parteneriatului strategic cu Rusia. Guvernul şi majoritatea parlamentară, controlată de Occident, depun tot efortul pentru a submina relațiile bilaterale, a precizat Igor Dodon, subliniind că dezaprobă categoric orice manifestări antiruse ale autorităților Moldovei. În context, președintele moldovean l-a asigurat pe Vladimir Putin că nu va semna nicio lege antirusească, nici chiar dacă majoritatea parlamentară o va vota repetat. Acest lucru este valabil și în cazul proiectului de lege cu privire la interzicerea difuzării pe teritoriul Moldovei a buletinelor de știri şi a emisiunilor informațional-analitice din Rusia.

Igor Dodon i-a solicitat lui Vladimir Putin să susţină cererea Republicii Moldova privind obţinerea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. De asemenea, președintele moldovean a rugat conducerea Rusiei să extindă lista întreprinderilor moldoveneşti, care vor avea acces pe piața rusă şi să aplice amnistierea cetățenilor Moldovei, care au admis abateri de la prevederile articolului 27 al Legii federale nr. 114. ”Sunt convins că relațiile noastre cu Rusia – partenerul strategic al Moldovei – vor continua să se consolideze, în pofida tuturor obstacolelor, care ne sunt create”, a conchis președintele Moldovei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).