Marcați
Un nou caz de abuz față de minori, deconspirat la Gimnaziului-Internat numărul 3 din Capitală
Încă un caz de abuz în raport cu un minor a fost deconspirat la Gimnaziului-Internat numărul 3 din Capitală, al cărui director a fost reținut luna trecută într-un caz similar. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, care a precizat că, de această dată, este vorba de un abuz psihologic. El a menționat că două persoane au depus mărturii, iar cinci sunt bănuite că ar cunoaște detalii despre aceste abuzuri însă nu au făcut declarații.

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, susține că, după reținerea directorului gimnaziului-internat, o adolescentă a dezvăluit, pe o rețea de socializare, detalii terifiante despre comportamentul lui Igor Sandler.

”A relatat că şi ea, la rândul ei, că a fost tratată, a fost abuzată psihologic de către director. Şi menționează că nu a spus despre acest lucru din frica dânsului”, a menționat Alexandru Jizdan.

Potrivit ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, după ce a ieşit la iveală cazul de la Gimnaziul-internat numărul 3, autoritățile au efectuat un control la această instituție.

”În cadrul acestui control frontal de verificare atât a personalului, cât și a instituției ca atare, a dotării sale, a modului în care funcționează această instituție, a climatului psihologic cu care se confruntă copiii acolo, s-au constatat mai multe devieri de la normele care se impun în acest sens. În primul rând, registrul în care urmează să fie identificate orice fel de cazuri de abuz asupra copiilor, acest registru regulamentar nu conține niciun caz de sesizare a unui abuz asupra minorilor, ci, de fapt, conține tot felul de informații despre violențe între copii”, a menționat Monica Babuc.

Chiar dacă în Republica Moldova există legi și instituții responsabile de prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra minorilor, numărul cazurilor înregistrate anual rămâne destul de înalt. Potrivit ministrului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, Stela Grigoraş, doar pe parcursul anului trecut, din miile de sesizări au fost confirmate 98 de astfel de cazuri.

”În 2014 au fost înregistrate 1.817 sesizări. În 2015 avem 3.091 de sesizări și în anul 2016 - 3.438. Vreau să subliniez că această creștere a sesizărilor recepționate nu indică creșterea fenomenului de abuz și exploatare, violență asupra copiilor. Dimpotrivă, este un semn care demonstrează capacitarea profesioniștilor, care intră în contact direct cu copiii în diferite sectoare”, susține Stela Grigoraș.

La rândul său, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a declarat că principala problemă rezidă în faptul că nu este aplicată Legea numărul 140, care prevede angajarea de către primării a specialiștilor, care să acorde asistenţă copiilor aflaţi în situaţii de risc.

”De câți ani deja dau alarma autoritățile publice locale ca să le fie acordat ajutor. Noi vedem că există probleme în ceea ce privește copiii. Copiii sunt viitorul nostru, ajutați-ne, dați-ne mijloace financiare. Măcar o singură, o singură unitatea de personal. Nimic, niciun fel de răspuns”, a menționat Vladimir Odnostalco.

Parlamentarul a mai spus că sistemul de protecție a copilului nu funcționează în țara noastră. O dovadă sunt rapoartele organizațiilor naționale şi internaționale.

”Declarațiile din ultima perioada ale organizațiilor neguvernamentale de profil, care se ocupă de protecția copiilor, declarațiile şi rapoartele avocatului poporului pentru drepturile copilului, ale experților în acest domeniu, toți într-un glas vorbesc despre abateri. Şi nu doar despre abateri minuscule sau scăpări, ei vorbesc despre faptul că sistemul nu funcționează, despre faptul că ei dau alarma de ani de zile, dar nu se schimbă nimic. Rapoartele UNICEF pentru anul 2014 - aceeași situație! Fiecare al 10-lea copil din țara noastră este supus violenței emoționale, psihologice, fizice”, a adăugat Odnostalco.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, aproximativ 25 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor sunt înregistrate la fiecare șase luni în instituțiile de învățământ din țara noastră.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).