Marcați
Parteneriat dintre uzina de tractoare din Belarus și întreprinderea din satul Tomai, Ceadîr Lunga
O companie moldo-rusă de asamblare a tractoarelor și pieselor de schimb funcționează, de trei ani, în satul Tomai din raionul Ceadîr-Lunga. Grație acestui parteneriat dintre Uzina de tractoare din Belarus și întreprinderea din Moldova, prețul tehnicii este cu două-trei mii de euro mai mic față de cel propus de concurenți. Compania planifică să înceapă exportul tractoare în România și Turcia.

Ideea de a înființa o întreprindere mixtă, moldo-belarusă în sudul țării apărut în timpul deplasării proprietarului acesteia în orașul Bobruisk, unde se află o filială a Uzinei din Minsk. Partenerii bieloruși au salutat inițiativa și au oferit tot sprijinul logistic precum și pentru instruirea personalului. În special, la mare căutare pe piața noastră sunt două modele. Este vorba de tractoare mici, cu 30 de cai putere, pentru serviciile locativ-comunale, precum și tractoate mai puternice, pentru fermieri.

”Anul acesta, vom îndeplinit planul de asamblare a 40 de unități. Aproximativ 30 de unități, practic, le-am asamblat. Dispunem de certificat de conformitate, care le permite fermierilor noștri să beneficieze de subvenții nu de 25 la sută, ci de 35 la sută, în cazul procurării producției noastre. Cred că asta ne va spori și mai mult prestigiul, deoarece pe tractoare Belarus doar noi putem să aplicăm inscripția fabricat în Moldova”, a declarat directorul întreprinderii Bats Traktor, Ivan Nedov.

Până la stabilirea parteneriatului cu Belarus, întreprinderea din Tomai era specializată în reparația și deservirea tehnicii agricole. În urma inaugurării procesului de asamblare a tractoarelor, au fost deschise noi locuri de muncă bine plătite.

”Asamblarea tractoarelor din Belarus este o muncă interesantă. Lucrez de doi ani. Până atunci, lucram cu tractoare mari, T-150. Toți am fost peste hotare, la câștig. Acasă, totuși, e cu totul altceva. Îți vezi în fiecare zi copilul, soția. Este mult mai bine așa”, spune un angajat al înreprinderii.

Pentru tractoarele asamblate în Moldova nu sunt plătite taxe vamale. Din această cauză, sunt mai mai ieftine, față de cele de import. Acest avantaj este valorificat, în special, de către autoritățile locale, care dispun de bugete austere. Unul dintre tractoarele asamblate în țara noastră a fost cumpărat, acum un an, de către Primăria municipiului Comrat.

Uzina de tractoare intenționează să majoreze volumul de producere până la 1.000 de unități de tehnică anual, după ce va începe exportul în România și Turcia.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).