Marcați
Igor Dodon s-a întâlnit cu Dmitri Rogozin la Teheran
Președintele Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Întrevederea a avut loc la Ambasada Rusiei în Iran. Anunțul a fost făcut de șeful statului pe o rețea de socializare.

Potrivit lui Igor Dodon, a avut loc un dialog constructiv în cadrul căruia părțile au discutat în detalii evenimentele din ultimele săptămîni, au precizat starea actuală a relațiilor dintre statele noastre, precum și au stabilit direcțiile de prioritate pentru următoarele luni. Igor Dodon a spus că mizează pe continuarea dialogului cu Dmitri Rogozin în calitatea sa de co-președinte al comisiei interguvernamentale și reprezentant special al președintelui Federației Ruse în problema transnistreană.

”Declararea persona non-grata a domnului Rogozin, co-președinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse, demonstrează nedorința guvernului Moldovei (legitimitatea caruia este contestată de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și de către unii parteneri externi) de a colabora cu guvernul Federatiei Ruse în vederea soluționării problemelor extrem de importante cu care se confruntă agenții economici din Moldova și cetățenii noștri, aflați în Rusia. Aceste acțiuni au drept scop subminarea eforturilor președinților Moldovei și Rusiei de restabilire a dialogului strategic și a parteneriatului dintre țările noastre”, a subliniat șeful

Totodata, președintele a menționat că o astfel de poziție este inacceptabilă și nu poate fi admisă de majoritatea covărșitoare a cetățenilor Republicii Moldova, 65% dintre care consideră Rusia un stat prieten și așteaptă de la autoritățile moldovene o colaborare constructivă și reciproc avantajoasă, un parteneriat cu această tara.
În legatură cu aceasta, Igor Dodon a rugat partenerii noștri ruși să se abțina de la măsuri și sancțiuni care ar afecta interesele cetățenilor simpli și ale agenților economici, menționînd că de la sancțiunile comerciale și migraționale posibile vor suferi nu miniștrii și deputații grupării de la guvernare, ci simplii cetățeni care nu poartă nicio vină.

”Conștientizînd politica fără de precedent, brutală și neargumentată din punct de vedere a normelor diplomatice, promovată de guvernul moldovean, îndemn partenerii noștri ruși să dea dovadă de înțelepciune, să nu se lase afectați de provocările evidente ale functionarilor moldoveni și să continue agenda pozitivă pe care am stabilit-o cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și pe care am început să o implementăm de la inceputul acestui an”, a adăugat șeful statului.

Igor Dodon a spus că în calitate de Președinte al Moldovei și în baza mandatului legitim pe care i l-a acordat poporul țării noastre, va apăra interesele poporului moldovenesc și intenționează să blocheze, folosind toate mijloacele legale posibile, inclusiv boicotarea proiectelor de legi adoptate de către parlament, toate încercarile partidului democrat, aflat la guvernare, de a distruge relațiile noastre cu Federația Rusă. Potrivit președintelui, este inacceptabil să ții ostatic o țară întreagă și să subminezi bazele relațiilor diplomatice interstatale din cauza intereselor înguste de partid și a incercărilor unei formațiuni și a conducerii acesteia de a supraviețui politic.

”Prerogativele și responsabilitățile Președintelui în domeniul politicii externe sunt stabilite clar de legea supremă a țării, iar deciziile cardinale, de care depinde viitorul relațiilor bilaterale cu partenerii nostri strategici, trebuie luate doar cu acordul Președintelui și discutate în cadrul Consiliului Suprem de Securitate al țării", a conchis Igor Dodon.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).