Marcați
Distincții de stat pentru 16 fețe bisericești
În data de 15 iulie s-au împlinit 560 de ani de la urcarea pe tron a lui Ștefan cel Mare și 25 de ani de la canonizarea lui. Domnitorul s-a aflat pe tronul Moldovei 47 de ani. În această perioadă, a purtat 47 de războaie, dintre care a pierdut doar cinci. După fiecare victorie, marele voievod înălța câte o biserică.

”Ștefan cel Mare, pentru tânăra generație, este un simbol, un simbol al patriotismului, un simbol al dezvoltării și prosperări Moldovei. Un simbol care trebuie urmat de toți cetățenii Republicii Moldova. Pentru că, la această etapă, cu părere de rău, în vârful țării avem mai mult parte de trădători, oameni care nu respectă interesul național și oameni care nu au grijă de cetățenii țării. Iar noi, pentru a dezvolta această țară, avem nevoie de o altă abordare, o abordare patriotică”, spune un enoriaș.

”Astăzi, ne-am rugat la Catedrală. Creștinii noștri au mers cu Drumul Crucii în jurul Chișinăului, rugându-se bunului Dumnezeu ca pământul acesta să fie apărat de vrăjmași, și nu numai orașul, ci întreaga noastră țară, fiindcă Drumul Crucii noi l-am făcut și câțiva ani în urmă, și în jurul Moldovei, timp de 50 de zile. Eu țin să mulțumesc domnului președinte pentru susținere, pentru susținerea credinței ortodoxe în țara noastră, pentru aceea că este prezent la sfânta și dumnezeiasca liturghie și nu numai vine formal să-l vadă lumea, ci vine să se roage”, a menționat mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldovei, Vladimir.

La rândul său, președintele țării a menționat că Ștefan cel Mare a fost un aprig apărător al credinței ortodoxe, iar generațiile tinere trebuie să-i urmeze exemplul.

”Noi cu toții suntem urmașii lui Ștefan cel Mare. Ștefan cel Mare și Sfânt, care a făcut foarte mult pentru țara noastră, pentru Moldova.(MUSCĂ) Este foarte important ca noi să depunem eforturi pentru păstrarea valorilor noastre. Fiind urmașii adevărați ai lui Ștefan cel Mare, trebuie să păstrăm credința noastră ortodoxă, trebuie să păstrăm valorile noastre naționale, trebuie să păstrăm istoria noastră, istoria Moldovei și limba noastră - limba moldovenească”, a declarat șeful statului.

Cu ocazia aniversării a 25 deani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare, președintele țării a înmânat distincții de stat pentru 16 preoți, inclusiv din Găgăuzia și regiunea transnistreană. Șeful statului a subliniat că preoții decorați s-au manifestat prin promovarea valorilor ortodoxe.

Anterior, președintele țării a semnat un decret prin care a declarat anul 2018 Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).