Marcați
Igor Dodon a avut o întrevedere cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko
Igor Dodon a avut o întrevedere și cu liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, în cadrul căreia a discutat despre desfășurarea unor proiecte economice comune, în interesul ambelor țări.

Igor Dodon a mers în Belarus la invitația personală a președintelui Alexandr Lukașenko. Acesta i-a transmis liderului moldovean că are un respect deosebit față de poporul Republicii Moldova și față de Igor Dodon. De aceea, s-a arătat deschis unei cooperări cât mai productive cu președintele țării noastre, în interesul ambelor popoare.

”Încă de pe timpurile sovietice, am un respect deosebit față de această țară extraordinară și față de acest popor măreț. Nu știu de ce, în Moldova mereu mi se spune că ”suntem o țară mică, suntem un popor mic”. Eu le spun că sunt un popor măreț, este o țară normală, conform parametrilor medii europeni. (muscă) Eu subliniez încă o dată, dacă ceva putem face pentru Moldova, suntem gata să o facem în orice moment. Tot ce vă doriți, dacă asta este în puterile noastre”, a declarat Alexandr Lukașenko.

La rândul său, liderul moldovean a scos în evidență ospitalitatea de care a dat dovadă țara gazdă.

”Mă simt aici ca acasă. Eu simt căldura pe care o emană colegii dumneavoastră, cetățenii de aici, cu care am avut multe întrevederi pe parcursul acestor două zile. Eu cred că este foarte corect că am organizat agenda așa. Mai întâi, am fost la întreprinderi”, a menționat Igor Dodon.

Agenda vizitei lui Igor Dodon în Belarus a fost mai puțin obișnuită. Dacă, de obicei, vizitele încep cu întrevederile la nivel oficial, de data aceasta, prima parte a vizitei a fost dedicată familiarizării cu potențialul economic al gazdelor. Imediat cum a aterizat la Minsk, șeful statului a avut o primă întrevedere cu reprezentanții cercurilor de afaceri. A vorbit cu aceștia atât despre perspectivele de cooperare, cât și despre proiecte concrete, precum construcțiile de mașini. Șeful statului a lansat o propunere clară. Moldova, chiar dacă se orientează treptat spre un parteneriat strategic cu Uniunea Eurasiatică, nu anulează prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În acest fel, tehnica și echipamentele produse împreună cu Belarus ar putea foarte ușor să ajungă pe piața Uniunii Europene și pe cea a Turciei.

”Moldova are posibilitatea să vândă producție moldovenească pe piețele din Uniunea Europeană. Asta înseamnă că, prin intermediul Moldovei, se poate ieși pe piața română și mai departe. Eu cred că asta prezintă interes. Noi avem o experiență reușită în sudul țării, în Găgăuzia, unde asamblăm tractoare MTZ. Da, deocamdată, pentru necesitățile interne, dar, în perspectivă, asta ne-ar permite să ieșim pe alte piețe”, a menționat șeful statului.

Strategia de cooperare, propusă de către Igor Dodon, a trezit imediat interesul producătorilor belaruși, care spun că au o experiență similară cu Țările Blatice.

”Astăzi, noi examinăm o schemă similară cu Țările Baltice, dar a mai apărut o șansă. Este vorba despre Republica Moldova, care este o țară apropiată nouă. Acolo, putem, într-adevăr, să localizăm producția noastră și să o exportăm în state terțe, în special, în zona balcanică, țările Uniunii Europene”, a declarat directorul „Vitstroitehmaș”, Andrei Sidorov.

Discuțiile despre cooperarea în domeniul construcției de mașini au trecut de la masa rotundă în halele de producere. La Uzina de Tractoare din Minsk, Igor Dodon s-a familiarizat cu ultimele tehnologii în domeniu și a studiat propunerile constructorilor. El s-a convins că producerea tractoarelor MTZ în Moldova este o perspectivă tentantă și realistă.

”În Moldova sunt vândute anual peste 600 de unități. Aproape 60% din piața Moldovei este marca MTZ. Se bucură de popularitate. Mă bucur că, în ultima perioadă, am început proiecte comune în Moldova. La etapa actuală, este pentru piața internă, dar sunt convins că avem posibilitate să ne extindem pe piața Europeană. Sunt convins că avem perspective bune pentru producere mixtă și sper că, după această vizită a mea aici, va exista mai mult interes din partea agricultorilor noștri, dar și al partenerilor, în vederea producției comune”, a declarat Dodon.

Pe lângă preluarea tehnologiilor în domeniul construcției de mașini, țara noastră are ce învăța și de la sectorul zootehnic al Republicii Belarus. Acest stat nu a distrus fermele de vaci, moștenite din perioada sovietică. Dimpotrivă, le-a modernizat și a investit în tehnologii moderne, iar astăzi o fermă din Belarus poate concura cu orice țară europeană la calitatea și volumul producției de lapte. Volumul laptelui obținut anual de la o vacă depășește 9.000 de litri.

Tehnologiile de ultimă generație sunt prezente, practic, în toate întreprinderile din Belarus. De acest lucru s-a convins șeful statului și la Uzina de Troleibuze și Autobuze ”Belcommunmaș”. Acolo, Igor Dodon a convenit cu șefii întreprinderii asupra inițierii unui amplu dialog cu autoritățile publice locale din Republica Moldova, care au nevoie să reînnoiască parcul de troleibuze cu unități de ultimă generație.

”Ceea ce am văzut, depășește așteptările mele. Sunteți bravo că ați păstrat, dar și mergeți înainte și creați astfel de modele care, cu siguranță, putem spune că sunt din viitor”, a menționat Președintele RM.

Nivelul avansat de dezvoltare al economiei Republicii Belarus l-a impresionat pe liderul moldovean. La discuțiile cu Alexandr Lukașenko, Igor Dodon a recunoscut că Republica Moldova nu a știut să păstreze și să valorifice bogăția rămasă de la Uniunea Sovietică.

”Sunt foarte bucuros că ați putut să păstrați și să ridicați la un nou nivel. Până la această vizită, eu știam asta doar de la televizor, am citit, dar acum am văzut cu ochii mei. Noi avem ce învăța. O spun sincer și deschis. Am văzut întreprinderi și în Uniunea Europeană, dar nivelul la care a ajuns industria Bielorusiei, noi putem doar să visăm la etapa actuală”, a mai spus liderul moldovean.

”Noi nu ascundem nimic de dvs. Ne sunteți un om foarte apropiat, avem, practic, aceleași viziuni. Să țineți minte că, în orice moment, suntem gata să vă ajutăm și să punem umărul”, a declarat Lukașenko.

Cei doi lideri au declarat că în relațiile moldo-belaruse a fost deschisă o pagină nouă și că, de acum încolo, ambii președinți vor depune toate eforturile pentru a consolida cooperarea în domeniile strategice ale economiei, în interesul ambelor popoare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).