Marcați
Igor Dodon, la sfat cu reprezentanții diasporei din Belarus
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, diaspora moldovenilor din Belarus a avut ocazia să participe la o întâlnire cu președintele Republicii Moldova. Întrevederea a avut loc în contextul vizitei oficiale a șefului statului în această țară. Așa cum a promis anterior, Igor Dodon îi invită la discuții pe moldovenii din toate țările în care se află în deplasare.

Igor Dodon este primul șef de stat care a organizat o întâlnire cu moldovenii stabiliți în Belarus. Evenimentul a coincis cu împlinirea a 25 de ani de la înființarea Comunității Moldovenilor din această țară.
Moldovenii din Belarus i-au spus șefului statului că le este dor de casă, însă nu se grăbesc să revină în patrie. Ei susțin că Moldova a devenit, în ultimii ani, neatractivă pentru cetățenii ei din străinătate, din lipsa condițiilor de trai. În acest context, Igor Dodon a reiterat că țara noastră poate reveni pe calea dezvoltării, dacă va adopta un model similar celui belarus.

”Consider că, pentru țara noastră, este necesar același mecanism, țară prezidențială și o verticală a puterii la fel de rigidă și atunci va fi ordine. Ceea ce a reușit Belarus să păstreze în economie, în sfera socială. Mergi prin Minsk și devine totul clar, în comparație cu Chișinăul, ce se întâmplă la noi. De aceea, vă înțeleg că nu toți vor să revină acasă, dar sarcina mea la conducerea statului este să fac cât mai multe lucruri bune, ca aici, pentru ca voi, totuși, măcar peste câțiva ani, să vreți să reveniți acasă”, a menționat Igor Dodon.

La întâlnirea cu șeful statului au participat peste 300 de moldoveni, care muncesc sau locuiesc în Belarus. Membrii diasporei i s-au plâns șefului statului că duc lipsă de o cursă de avion directă între cele două țări. Igor Dodon a precizat că acest subiect se află pe agenda vizitei sale la Minsk și le-a promis că va discuta despre asta inclusiv cu președintele Alexandr Lukașenko.

”Prim-vicepreședintele Guvernului Belarusului mi-a promis că, spre sfârșitul lunii august, va fi cursa, dar și mâine o să discut despre asta cu Lukașenko, pentru mai multă certitudine. Eu consider că, dacă va exista o cursă directă, și voi veți veni mai des, și moldovenii noștri vor veni mai des aici. De aceea, pentru început, să fie măcar o singură cursă, în două-trei zile. Pe urmă va fi evident ce va urma. Cred că fluxul, nu de turiști, dar al acelor care vor să vină și cu intenții de business, va fi mai mare”, a declarat șeful statului.

Din diaspora moldovenilor din Belarus fac parte și concetățeni de-ai noștri din stânga Nistrului, care visează la reîntregirea țării.

”Sunteți gata, în calitate de conducător experimentat și chirurg, nu greșesc când spun chirurg, să aplicați ”cusături tămăduitoare” pe rănile patriei noastre și să o uniți?”, a menționat un reprezentant al diasporei moldovenești în Belarus.

”Trebuie să unim țara și, atunci, vom fi puternici. Am discutat cu Putin despre asta, și la Bruxelles, cu toți. Acum, la această etapă, nu este posibil. De ce? Deoarece este Parlament, majoritate parlamentară și Guvern, unde spun că ei sunt doar pentru Europa, pentru România și pentru NATO. Pentru astfel de mesaje, am avut război la Nistru. Desigur că, atât timp cât astfel de oameni se află la guvernare, reîntregire nu va fi. Totuși vom avea alegeri în anul viitor. Sunt convins că partidul proprezidențial va câștiga și vom avea putere pe verticală și atunci vom ajunge și la soluționarea problemei transnistrene. Consider că anii 2019-2020 sunt anii unirii țării noastre”, a declarat Dodon.

Moldovenii din Belarus i-au mai spus șefului statului că duc dorul de cultura moldovenească și și-ar dori ca ansamblurile populare să vină în turnee în Belarus. Șeful statului a precizat că, după ce s-a angajat să contribuie la promovarea, inclusiv pe plan internațional, a ansamblului ”Joc”, membrii colectivului ar putea susține un spectacol în Capitala Belarus, chiar în toamnă.

”Am început să îi ajut și acum am început să purtăm negocieri cu Rusia, să meargă încolo. Am vorbit și cu ambasadorul ca, poate în toamnă, să facem aici sărbătoarea vinului, așa cum facem la Chișinău, și la această sărbătoare a vinului să trimitem și ”Joc” aici. Cred că vom găsi o soluție”, a mai spus șeful statului.

Potrivit membrilor diasporei, pe teritoriul Republicii Belarus locuiesc aproximativ 3000 de moldoveni. Cei mai mulți dintre ei se află în Capitala Minsk.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).