Marcați
Conducerea ministerului Educației, audiată în Parlament, la propunerea socialiștilor
Reprezentanții Ministerului Educației vor prezenta, săptămâna viitoare, în Parlament un raport privind organizarea, desfășurarea și rezultatele actualei sesiuni a examenelor de bacalaureat. Propunerea a fost făcută de către fracțiunea Partidului Socialiștilor și a fost susținută cu unanimitate de voturi.

Deputații socialiști au subliniat că în procesul de organizare a examenelor de bacalaureat au fost admise mai multe abateri grave, care necesită o examinare minuțioasă și măsuri de contracarare.

”Propunem aceste audieri și vă informez la această etapă foarte pe scurt despre două încălcări majore, care s-au depistat. În primul rând, sunt trei comisii responsabile de organizarea bacului: comisia care pregătește teste, comisia care le examinează și comisia care examinează contestațiile. În toate aceste trei comisii sunt aceleași persoane, ceea ce deja este grav. Doi. Mediul academic a constatat că aceste teste, cel puțin vorbim acum de fizică, nu corespund abordărilor științifice. Trei. Asta au confirmat-o și cei de la Ministerul Educației. Ceea ce ține de matematică și fizică sunt teste care nu fac parte din curricula liceală. Sunt și alte încălcări, care le propunem să le examinăm în cadrul acestor audieri”, a declarat Vlad Batrîncea.

În cadrul unor audieri la Comisia parlamentară Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-Media, viceministrul Educației, Lilia Pogolșa a recunoscut că procedura de organizare și evaluare a actualei sesiuni de bacalaureat s-a desfășurată cu grave abateri. Ea a menționat că numărul elevilor care au luat note de 9 și 10 la examene este prea mic, deoarece testele au fost prea dificile. Aproximativ 2.500 de candidați din actuala sesiune de bacalaureat au primit note majorate, după ce au depus contestații. Potrivit datelor prezentate de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, au fost depuse peste 12 mii de contestații. Numărul elevilor care au susținut examenul, după ce au depus contestații, a crescut cu 303 și a ajuns la 11.320. Sesiunea suplimentară va începe din 17 iulie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).