Marcați
Dodon: Mediul de afaceri poate şi trebuie să contribuie la consolidarea cooperării economice dintre Moldova și Belarus
Președintele Igor Dodon și-a început astăzi vizita oficială în Belarus. El a discutat cu reprezentanții mediului de afaceri și Camerei de Comerț și Industrie din această țară despre cooperarea economică bilaterală, inclusiv în cadrul Uniunii Eurasiatice. Șeful statului i-a invitat pe investitorii belaruși în Republica Moldova, mai ales că potențialul economic se va extinde, odată cu apropierea țării noastre de Uniunea Eurasiatică.

Înainte de a aborda aspectele economice ale cooperării moldo-belaruse, Igor Dodon le-a transmis oamenilor de afaceri din această țară că Republica Moldova urmează să devină membru cu statut de observator al Uniunii Eurasiatice. Acest lucru oferă oportunități uriașe de dezvoltare a afacerilor, a subliniat șeful statului.

”Eu pledez deschis pentru cooperarea cu Comisia Economică Eurasiatică, unde și Belarus are o poziție activă, în calitate de membru UEA. Noi am făcut primul pas și am semnat un memorandum de cooperare cu Uniunea Eurasiatică. Cel mai probabil, în lunile apropiate, în octombrie, vom obține statutul de observator. Asta înseamnă că între statele noastre, pe lângă acordurile bilaterale și multilaterale în cadrul CSI, vor apărea oportunități de cooperare și în cadrul Uniunii Eurasiatice. Este o formă mult mai profundă de colaborare”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că, deși volumul anual al comerțului moldo-belarus însumează 200 de milioane de dolari, și nu este atât de mare, există un potențial enorm pentru a extinde cooperarea economică. Igor Dodon i-a îndemnat pe businessmenii belaruși să nu trateze Republica Moldova exclusiv ca pe o piață pentru export, deoarece țara noastră poate deveni un partener important în domeniul construcțiilor de mașini, mai ales că deja există experiența de asamblare a troleibuzelor bieloruse la Chișinău, și tractoarelor - în Găgăuzia.

”Vă îndemn să examinați Moldova nu doar din punct de vedere al livrării mărfurilor pentru consumatorul moldovean, ci să o examinați ca pe o platformă de producere a mărfurilor și, ulterior, să le exportăm pe alte piețe, mai ales ținând cont de posibilitățile pe care le are Moldova. Dacă există unele proiecte strategice interesante, putem adopta norme legislative separate pentru ele. Important este să existe interes. Eu vă transmit că suntem interesați de atragerea investitorilor belaruși. De aceea, dacă va exista interes, noi vom oferi suportul necesar”, a mai spus șeful statului.

După dialogul cu reprezentanții businessului, Igor Dodon a vizitat Uzina de Tractoare din Minsk. Aceasta este unul dintre cei mai mari producători de mașini agricole din lume. Anual, Moldova cumpără câte 600 de tractoare MTZ de la această uzină. Conducerea întreprinderii i-a prezentat președintelui moldovean noile modele de tractoare, cu oportunități ample de agregare cu diverse mașini agricole. Igor Dodon a testat chiar unul dintre tractoarele MTZ-350 - considerate cele mai puternice din Europa. În urma discuțiilor cu reprezentanții uzinei, șeful statului s-a arătat convins că Moldova și Belarus pot putea coopera eficient în acest domeniu.

”Sunt foarte bucuros că, în ultima perioadă, noi am început proiecte comune în Moldova, pentru piața internă, dar eu sunt convins că există posibilități să ne extindem pe piața europeană, întrucât ei pot vinde împreună cu Moldova, fără taxe, pe piețele statelor terțe, în baza acordurilor pe care le avem noi semnate. Sunt convins că avem perspective bune pentru producție comună și sper că, după vizita mea oficială aici, va exista mai mult interes din partea agricultorilor noștri, dar și din partea partenerilor”, a menționat Președintele.

Tot astăzi, Igor Dodon a vizitat Muzeul de Istorie a Marelui Război pentru Apărarea Patriei din Minsk. Aici sunt expuse unități de tehnică militară, muniții și armament utilizate de ostașii Armatei Sovietice. Igor Dodon a precizat că războiul a fost o tragedie comună a popoarelor noastre și suntem datori să păstrăm vie amintirea actelor de eroism și de patriotism de care au dat dovadă predecesorii noștri. În prima zi a vizitei sale la Minsk, Igor Dodon a oferit mai multe interviuri pentru cele mai influente mijloace de informare în masă din Belarus. Totuși, principalul element al agendei vizitei oficiale rămâne întrevederea lui Igor Dodon cu liderul belarus, Alexandr Lukașenko, programată pentru ziua de joi.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).