Marcați
Evoluții fără precedent în dialogul Chișinăului cu Tiraspolul
Președintele țării și liderul regiunii s-au întâlnit astăzi, pentru a doua oară de la începutul anului, și au oferit soluții și propuneri pentru un pachet extins de probleme. Administrația de la Tiraspol a anulat dosarele penale intentate anterior pe numele a 10 funcționari moldoveni. De asemenea, părțile au convenit să-și unească eforturile pentru o serie de proiecte de infrastructură și de reabilitare ecologică a râului Nistru.

De la începutul anului, dialogul privind soluționarea diferendului transnistrean a cunoscut o înviorare fără precedent. În cadrul vizitei sale la Tiraspol, care a avut loc în luna Ianuarie, președintele țării, Igor Dodon, a constatat că, atât el, cât și conducătorul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski au viziuni comune vizavi de relaţiile de apropiere dintre cele două maluri ale Nistrului. După acea vizită, dialogul transnitrean, care s-a aflat mai bine de opt ani într-o fază pasivă, a trecut imediat în fază activă. La trei luni de atunci, cei doi s-au întânit din nou. De data aceasta a venit momentul să se treacă de la vorbe la acțiuni, care să demonstrează nivelul de apropiere.

”Astăzi domnul Krasnoselski mi-a înmânat lista a 10 funcționari inclusiv fostul primar de Varnița, pe numele căruia au fost anulate dosarele penale care au fost anterior deschise. Aceste persoane nu puteau să intre în partea stângă a Nistrului”, a declarat Igor Dodon.

Întrunirea de azi a adus noutăți bune și pentru fermierii moldoveni, care nu au acces la cele 7000 de hectare de terenuri agricole aflate după traseul Râbnița-Tiraspol.

”Astăzi am convenit că săptămâna viitoare conducerea raionului Dubăsari, domnul Policinschi, împreună cu administrația transnistreană din Dubăsari, se vor întruni, pentru ca la nivel tehnic să definitiveze mecanismul de acces la terenurile aflate după traseul Dubăsari. Cunoașteți că e o problemă veche. De mai mulți ani cu regret proprietarii terenurilor din raionul Dubăasri, nu au acces la cele 7000 de ha ce se află după traseu. Astăzi principial, conceptual această problemă a fost convenită între mine și domnul Krasnoselski și o decizie a fost luată”, a mai adăugat șeful statului.

În paralel un grup de experți comuni au termen de o lună să pună pe masa discuțiilor soluții pentru problema comunicațiilor de telefonie fixă și mobilă între regiunea transitreană și întreaga țară. La fel experții trebuie să ofere soluții pentru recunoașterea de către Chișinău a automobilelor înmatriculate în stânga Nistrului. Între timp, în premieră absolută Chișinăul și Tiraspolul își vor uni eforturile pentru a realiza proiecte de infrastructură.

”Împreună cu domnul Krasnoselski în timpul cel mai apropiat ne vom adresa către donatori, partenerii noștri internaționali cu propunerea de a susține inclusiv financiar, reabilitarea a două trasee internaționale - M14 și M21. Adică ne propunem de comun acord în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, spune Dodon.

Iar subiectul care niciodată nu a fost abordat în dialogul transnistrean ține de situația ecologică de pe râul Nistru. Acest fluviu reprezintă o resursă acvatică strategică pentru orașe importante atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng, iar în ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre poluarea și secarea Nistrului. Rîul care ne desparte teritorial, a devenit acum un factor de consolidare și de reintegrare.

”Am convenit ca împreună să depunem eforturi pentru a depista surse, inclusiv proiecte internaționale, cu impact ecologic pozitiv, pentru a salva râul Nistru”, a menționat Dodon.

Igor Dodon și Vadim Kransnoselski, au convenit ca următoarea întrevedere să aibă loc în luna mai, când grupul de experți va raporta rezultatele obținute după discuțiile de astăzi. Ei sunt convinși că

”Probleme sunt multe într-adevăr. Desigur dorim să mergem treptat, de la mic, la mare. Să mergem pe soluționarea reală a acestor probleme. Prietenia continuă. Totul va fi în regulă”, a conchis Președintele țării.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).