Marcați
Codul Audiovizualului, din nou în atenția deputaților
În cadrul ședinței Comisiei parlamentare Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-Media, deputații socialiști au reușit să blocheze proiectul scandalos, propus de către reprezentanții Partidului Liberal, care prevedea interzicerea difuzării programelor informative și emisiunilor politico-analitice produse în Federația Rusă.

În data de 7 iulie 2016, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege nr. 218 privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului. Atunci, deputații au decis comasarea proiectului de lege cu un alt document, elaborat de către Partidul Liberal, care obligă radiodifuzorii să difuzeze programe informative doar în limba de stat și interzice difuzarea programelor informative și emisiunilor politico-analitice produse în Federația Rusă. Astăzi, documentul a fost dezbătut în a două lectură. Membrii comisiei de profil au acceptat un amendament propus de către deputații PSRM. Potrivit noilor modificări, radiodifuzorii din țară vor trebui să realizeze, zilnic, cîte 8 ore de produs autohton, dintre care în prime-time, în volum de patru ore, în limba de stat, și de două ore – în limba rusă. Inițial, în proiect, radiodifuzorii erau obligați să relizeze în prime-time cinci ore în limba de stat și doar o singură oră în limba rusă. De asemenea, la solicitarea deputaților socialiști, s-a propus ca modificările care obligă proprietarii să dețină nu mai mult de două licențe de emisie, să intre în vigoare la data adoptării acestui proiect. Anterior, proprietarii aveau dreptul să dețină mai mult de două licențe, până la expirarea termenului pentru care au fost acordate.

”Un amendament foarte important, un amendament care a fost propus de către mine, în 2016, se referă la faptul că o persoană nu poate deține, fizic sau juridic, mai mult de două licențe. În acest fel, a fost exclusă posibilitatea rămânerii în vigoare a licențelor anterior primite. Deci, din momentul când va fi publicată această lege, fiecare persoană fizică sau juridică nu va putea deține mai mult de două canale de televiziune sau doi radiodifuzori”, a declarat deputatul PSRM Andrian Lebedinschi.

O altă propunere a socialiștilor prevede excluderea articolului 27 din Codul Audiovizualului, care îi permitea Consiliului Coordonator al Audiovizualului să retragă licența posturilor de televiziune pentru presupuse acțiuni ilegale. După această modificare, doar instanța de judecată va putea lipsi radiodifuzorii de licență. În acest mod, a fost înlăturat pericolul de retragere a licențelor de emisie în mod arbitrar și la comandă pentru mai multe posturi de televiziune, considerate indezirabile pentru regimul de guvernare. Propunerile socialiștilor de modificare a Codului Audiovizualului au fost votate de către 79 de deputați.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).