Marcați
Capitala, fără noul buget
Trei luni au trecut din acest an, iar Capitala încă nu are aprobat noul buget, deși aleșii locali au solicitat acest lucru încă din luna august a anului trecut. Consilierii municipali din partea PSRM îl acuză pe primarul general de tergiversarea intenționată a procesului de aprobare a principalei decizii economice pentru oraș. Potrivit acestora, în lipsa acestui document, există riscul gestionării netransparente a banilor publici.

Potrivit consilierilor municipali din partea Partidului Socialiștilor, din cauza neadoptării la timp a bugetului municipal pentru anul 2017, vor fi compromise achizițiile publice și investițiile în proiectele de modernizarea a infrastructurii în suburbiile Capitalei.

”Ne-am dorit ca bugetul municipal în lectura a două să fie finisat în lunile martie-aprilie, ca achiziţiile publice în lunile aprilie şi mai să fie deja petrecute pentru reparația şcolilor, instituțiilor şcolare şi preşcolare. Vă daţi seama ce se întâmplă, că se începe anul de învățământ şi în instituţiile şcolare, adică în toate şcolile, liceele încă merge reparația, din pricină că Direcţia Educaţie nu a reuşit la timp să petreacă licitaţiile”, susține consilierul PSRM în CMC, Eugenia Ceban.

”Din conlucrare şi cu suburbiile, primarii din suburbii până astăzi nu ştiu ce, de facto, va fi aprobat pentru suburbii, ceea ce ţine de investiţii capitale pentru aceste suburbii. A fost selectată informaţia din toate suburbiile. La noi este oglindit ce a fost investit în anul 2016, ce se solicită a fi investit în anul 2017 şi pe ulteriorii trei ani de zile, în perspectivă, care proiecte trebuie să fie în derulare. Astăzi, primarii sunt în nedumerire şi numai nu primarii liberali”, a menționat socialistul Petru Burduja.

Consilierii socialiști atenționează că nici lucrările pentru întreținerea infrastructurii rutiere nu pot fi executate calitativ, din cauza tergiversării procesului de aprobare a bugetului municipal.

”N-avem drumuri, n-avem marcaje pe drumuri, de aceea că nu se aprobă bugetul şi nu poate să fie făcută licitaţia la aceste lucrări. (MUSCA) Autobuze, care noi am propus să fie procurate sau asamblate autobuze de către Parcul Urban de Autobuze, nu se efectuează lucrările acestea, de aceea că nu se apropie bugetul. Primarul intenționat nu aduce bugetul la aprobare în comisii şi în consiliu”, declară consilierul Vitalie Mucan.

Aleșii locali consideră că lipsa bugetului pentru acest an îi permite edilului Capitalei să favorizeze anumite companii în cadrul procesului achizițiilor publice.

”Dumnealui nu doreşte ca să fie petrecute achiziţiile transparente, dar el se bucură şi facilitează toţi agenţii economici care sunt de la Partidul Liberal. Atâta timp cât în faţa acestei primării stă primarul Chirtoacă, nu va fi ordine, bugetul va fi cu întârziere şi are de suferit atât municipalitatea în întregime, cât instituţiile şcolare, preşcolare, inclusiv suburbiile, la care anul trecut li s-a dat 100 de milioane de lei, dar au fost valorificate numai 60. 40 trebuie să-l întrebăm pe Chirtoacă de ce nu au fost allocate”, a adăugat Eugenia Ceban.

Fiind derulat acest proces de exerciţiu bugetar, se va ajunge în situaţia când, prin mai-iunie, deja va fi ticluit bugetul pentru anul 2017 după schema pregătită deja de organul executiv şi vor fi şantajaţi consilierii că, uite, chipurile, nu vor să aprobe bugetul. Mai mult, eu nu m-aș mira dacă, în dimineața zilei când va fi examinat în cadrul consiliului, la orele nouă, se va petrece în comisie examinarea bugetului în lectura a doua.

Consilierii socialiști au solicitat ca proiectul bugetului pentru anul 2017 să fie discutat săptămâna aceasta în cadrul comisiilor de specialitate, pentru a putea fi examinat la următoarea ședinţă a Consiliului Muncipal Chişinău.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).