Marcați
Igor Dodon: Voi face totul pentru apărarea și consolidarea statalității moldovenești
Președintele Igor Dodon a anunțat că va întreprinde toate acțiunile necesare pentru protejarea şi consolidarea statalității Republicii Moldova. Declarația a fost făcută la deschiderea lucrărilor conferinței științifice internaționale cu genericul ”Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării”. Şeful statului a subliniat că ţara noastră riscă să dispară, dacă nu va fi oprit procesul de românizare.

În discursul său rostit la deschiderea conferinței științifice, şeful statului a subliniat că, în aceste vremuri, când identitatea și istoria moldovenească sunt subminate în mod sistematic, e nevoie de o mobilizare nu doar socială, ci și intelectuală, pentru a apăra valorile unui popor, care vrea să-și trăiască propriul destin, în mod independent și cu demnitate.

”De mai bine de 20 de ani de la obținerea independenței, noi, în loc să învățăm, în mod firesc, Istoria Moldovei, am învățat o Istorie a Românilor, raportându-ne la miturile, viziunile şi doctrina ţării vecine. Este uimitor că, deşi marea majoritate a populației ţării noastre se identifică drept moldoveni şi vorbitori de limba moldovenească, nouă ni se impune o altă istorie şi o altă identitate. Şi este uimitor că aşa-numitele elite politice acceptă orbeşte acest lucru”, a declarat Igor Dodon.

Şeful statului a subliniat că fără identitatea moldoveanescă, Republica Moldova riscă să dispară ca stat.

”Republica Moldova, în opinia mea, poate să se realizeze ca un stat puternic şi modern doar dacă va reuşi să-şi păstreze şi să-şi consolideze indentitatea moldovenească”, susține șeful statului.

În cadrul conferinţei științifice, Igor Dodon a amintit despre o serie de iniţiative pe care le-a lansat de curând şi care au menirea de a contribui la promovarea identităţii moldoveneşti şi la consolidarea statalității. Printre acestea, comemorarea oficială a zilei de 2 februarie, ca zi de importanţă majoră în constituirea statului, care amintește despre eliberarea Moldovei de sub dominația străină, în 1365.

O altă inițiativă vizează introducerea Istoriei Moldovei în programa școlară. Şeful statului a anunţat că, în premieră, o echipă de profesioniști va purcede la crearea unui film documentar despre istoria poporului moldovenesc, de la începuturi, până în zilele noastre. Va fi o producție cinematografică de excepție, care va fi prezentată în toamnă, în ajunul marcării a 100 de ani de la fondarea Republicii Democratice Moldovenești, în 2 decembrie 2017.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).