Marcați
Igor Dodon: Perioada nefastă în relațiile moldo-ruse a trecut și a început perioada colaborării constructive
Cu acest mesaj și-a început discursul său, președintele țării, Igor Dodon, la forumul de afaceri care și-a desfășurat lucrările la Moscova. La evenimentul, cu genericul „Moldova-Rusia: extinderea cooperării economice, participă circa 100 de agenți economici din diferite sectoare ale economiei atât din Federația Rusă cât și din Republica Moldova.

Scopul declarat al acestei întruniri este de a restabili parteneriatul strategic dintre cele două state și de a convinge oamenii de afaceri ruși să vină cu investiții în economia Republicii Moldova. Copreședintele Asociației de Business „Delovaia Rossia”, Andrei Nazarov, în calitate de președinte al forumului, a declarat că oamenii de afaceri din Rusia au evitat țara noastră în ultimii ani, din cauza crizelor politice interminabile și din cauza retoricii antirusești promovată de politicienii pro-europeni. Totul s-a schimbat în 2017. După negocierile din luna ianuarie între Igor Dodon și Vladimir Putin, interesul investitorilor ruși față de țara noastră a crescut considerabil.

”Procesul a început! Avem viziuni și așteptări că anul 2017 va fi unul de cotitură și că întradevăr relațiile noastre vor ieși la un nivel calitativ nou. Mai ales că în ultimii 2-3 ani s-a înregistrat o scădere dramatică a producției din Moldova pe piața Rusă în proporție de 40%, dar și volumul producției ruse pe piața Moldovei s-a redus brusc. Astăzi aici este prezentă nu doar „Delovaia Rossia”, i-am invitat și pe colegii noștri de la „Opora Rossii”, Camera de Comerț și Industrie, ca să examinăm cu atenție propunerile părții moldovenești, pentru a sublinia interesele noastre”, a declarat copreședintele Asociației ”Delovaia Rossia”, Andrei Nazarov.

În cadrul forumului, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ținut să le transmită reprezentanților mediului de afaceri din ambele țări un mesaj de încurajare, asigurând că a început perioada cooperării constructive între cele două state.

”Faptul că noi ne-am întâlnit astăzi și noile tendințe pe care le urmărim cu începere din ianuarie 2017, ne permite să vorbim deschis că în relațiile noastre bilaterale a început o nouă etapă. Perioada nefastă a trecut și a început perioada colaborării constructive. Sunt convins de acest lucru”, a menționat Președintele RM, Igor Dodon.

Șeful statului a mai adăugat că obiectivul său de bază, în calitate de șef de stat, este să obțină deschiderea totală a pieței ruse pentru producția moldovenească. Iată de ce subiectul prioritar în agenda discuțiilor cu președintele Federației Ruse, este crearea condițiilor optime pentru ca oamenii de afaceri din ambele țări să poată stabili relații strânse și eficiente de cooperare.

”Accentul de bază îl vom face pe subiectul, cum să vă creăm condiții vouă, atât reprezentanților mediului de afaceri din Rusia, cât și din Republica Moldova ca să simțiți sprijinul nostru. Ca să aveți mai multă încredere că trebuie și e posibil să dezvoltăm parteneriatul Rusiei cu Moldova”, a mai adăugat Dodon.

În cadrul forumului de afaceri, cei peste 100 de agenți economici, vor purta negocieri bilaterale dar și în formate largi, pentru a stabili interesele comune și pentru a putea stabili contacte de cooperare pe viitor. Totodată Igor Dodon, a adresat o invitație Asociațiilor de business din Rusia să viziteze țara noastră pentru a studia mai amânunțit potențialul economic al Republici Moldova.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).